
Tercari-cari hidangan yang sesuai disajikan buat anak-anak di waktu petang begini? Resipi Roti Gulung Sosej ni boleh dicuba. Mudah untuk dibuat malah mengenyangkan! Anak-anak pasti suka.
BAHAN-BAHAN:
- 12 biji sosej koktel
- 6 keping roti putih
- 200gm serbuk roti
- 1 biji telur ayam
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Roti putih dibuang bahagian tepi kemudian digelek sehingga nipis dan dipotong dua.
- Gulungkan sosej koktel dengan roti yang telah digelek tadi. Sapukan telur di bahagian hujung untuk melekatkan roti tersebut.
- Celupkan gulungan tadi ke dalam telur kemudian ke dalam serbuk roti.
- Goreng sehingga kuning keemasan.
- Sedia untuk dihidangkan bersama sos cili atau mayones.
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Resipi Step By Step Bergedil Tauhu. Mudah & Memang Sedap! Cicah Sambal Kicap Memang Nikmat.
DIY Bebola Kentang Inti Ayam Pop Corn, Gerenti Anak-Anak Suka!
Cara-Cara Buat Kacang Tanah Goreng Masin Macam Mak Kita Buat Dulu-Dulu.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Bakeri & Pastri Makanan Laut dari Sg Academy, Memang Padulah Rasanya

Menepati tema makanan laut yang diberi barisan tenaga pengajar dari SG Academy, Kuala Lumpur terdiri daripada Chef Fariburz , Chef Nadzirah dan Chef Wan Noraini berjaya mengolah lima bakeri dan pasteri yang lazat. Bun, tart dan croissant gebu dan enak daripada udang, ketam dan kerang menghasilkan keunikan rasa yang hebat. Makan panas-panas segar daripada oven memang padulah.

Jom semak resipi ini.
1. BUN SERUNDING KERANG
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk bun :
- 1kg tepung gandum | diayak
- 4 sudu makan marjerin
- 4 sudu makan gula halus
- 1 sudu teh garam
- 1 1/2 paket yis mauripan
- 2 1/4 cawan air suam
Bahan serunding kerang :
Bahan A :
- 1kg kerang
- 3 sudu makan air asam jawa
- 10gm kelapa parut
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis
Bahan B (dikisar ):
- 3 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh jintan kasar
2.5sm halia
10gm cili kering | direbus dahulu
CARA MEMASAK :
Cara masak bun:
1. Campurkan air suam, yis, gula, susu tepung, marjerin dan garam dalam bekas besar dan kacau rata.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit (sekiranya masih lembik), uli sehingga doh tidak melekat pada tangan.
3. Uli agak lama untuk mendapatkan doh yang lembut dan gebu.
4. Bentukkan bulat dan rehatkan pada bekas dan tutup dengan tuala ataupun kain basah selama beberapa 1/2 jam agar doh naik .
5. Tumbuk doh untuk membuang angin pada doh.
6. Bentukkan adunan doh kepada beberapa bahagian , bulatkan dan masukkan serunding kerana mengikut citarasa sendiri dan susun ke dalam loyang.
7. Bakar roti selama 20 minit.pastikan suhu oven pada 180c .
Cara masak serunding kerang :
1. Rebus kerang & buang kulitnya
2. Kisar bahan B
3. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar B. Tumis hingga naik bau dan masukkan kerang.
4. Masukkan gula,garam dan air asam sehingga kering.
5. Masukkan kelapa goreng dan goreng sehingga rendang kerang betul-betul kering supaya tahan lebih lama .
6. Bila serunding dah siap masak, masukkan dalam adunan doh
Saiz hidangan : 1-2 orang
Waktu memasak : 1 jam 10 minit
Cara memasak : Tumis (saute) dan bakar
Keistimewaan : Bun serunding kerang pilihan lazat untuk penggemar makanan laut
Jenis masakan : Roti bun
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Pilih kerang yang betul-betul segar yang kulitnya tertutup rapat.
2. CROISSANT SANDWICH ISI KETAM
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- 227gm (8 oz) isi ketam | dicincang
- ½ cawan mayonis
- ½ cawan yogurt
- ¼ cawan daun saderi | dicincang
- 2 sudu teh keju cheddar | diparut halus
- 1 sudu teh bawang besar | dicincang halus
- Garam secukup rasa
- 1/8 sudu teh lada hitam
- 4 helai daun salad
Bahan croissant (pastry lapis):
- 250gm tepung protein tinggi
- 13gm telur
- Garam secukup rasa
- 25gm gula kastor
- 10gm susu tepung
- 5gm yis
- 20gm mentega
- 112gm air ais
- 113gm pastri majerin *ada dijual di kedai bakeri
- ½ sudu teh bread softener
CARA MEMASAK :
Cara membuat croissant (pastri lapis)
1. Masukkan tepung, telur, garam, gula kastor, susu tepung, yis, bread softener dan mentega, gaul hingga sebati.Kemudian masukkan air ais dan uli hingga sebati dan menjadi doh, tutup doh dengan kain lembap dan biarkan doh selama 10-15 minit
2. Canaikan doh setebal 10mm dan letakan pastri majerin di tengah-tengah. Buat lipatan sebanyak tiga kali.
3. Canai lagi hingga nipis dan buat lipatan
4. Canai lagi dan buat lipatan 3 dan lipat buku, rehatkan doh 10 minit
5. Canaikan doh setebal 5 mm, Potong melintang menjadi segitiga.
6. Letakkan di atas dulang yang telah di gris dan biar ia naik 2 kali ganda
7. Sapu dengan telur dan bakar pada suhu 190C selama 15 minit.
8. Siap untuk dihidang
Cara masak inti :
1. Masukkan dalam mangkuk, selepas itu,masukkan isi ketam, saderi, bawang dan keju.
2. Kemudian masukkan mayonis dan yogurt,garam dan lada hitam gaul sehingga sebati
3. Selepas siap kita masukkan inti ke dalam Croissant
4. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 35minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Croissant adalah menu berasal dari Austria dan Perancis
Jenis masakan : Pastri lapis
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Isi ketam harus segar dan simpan di dalam chiller untuk mengelakkan terbit bau hanyir.
3. BURGER IKAN DORY
BAHAN-BAHAN :
Bahan roti burger :
- 500gm tepung roti
- 2 biji telur
- 11gm yis
- 1 liter air
- 80gm mentega
- Garam secukup rasa
- 10gm baking powder
- 15gm bijan
- Beberapa titik pewarna *jika suka
Bahan isi (patty) ikan :
- 4 keping isi fillet ikan dory | tanpa kulit, tanpa tulang
- 2 sudu makan minyak zaitun
- 1 biji lemon | zest halus parut
- 1 sudu makan daun parsli | dicincang halus
- Garam secukup rasa
- Breadcrumb secukupnya
- 2 biji telur
- Tepung gandum
Bahan sos tartar :
- 1 cawan mayonis
- 1 sudu makan gherkins *sejenis acar timun | dicincang halus
- 1 bawang merah | dicincang halus
- 1 sudu makan jus lemon
*Gaulkan kesemua bahan
CARA MEMASAK:
Cara masak roti burger:
1. Masukkan tepung roti, telur, mentega, gula kastor,garam dan yis dalam 1 adunan .
2. Kemudian uli sehingga menjadi doh sehingga mejadi lembut
3. Selepas itu, rehat doh dalam 45 minit.
4. Selepas doh kembang, bahagikan doh menjadi 40 gm tiap satu.
5. Bentukkan menjadi bebola dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah di gris.
6. Rehat kan doh sebentar selama 15 minit dan taburkan bijan
7. Akhir sekali, bakar pada suhu 180c selama 15 minit
Cara masak ikan :
1. Campurkan minyak zaitun,lemon,pasli,garam dan lada dalam bekas.
2. Kemudian celupkan dengan tepung ,telur dan bread crumb.
3. Selepas itu, panaskan pan dan grill sehingga masak dalam
2-3 minit dan terbalik- balikan sehingga warna keperang-perangan.
Cara hidangan :
1. Selepas roti dah siap dibakar ( sejukkan)
2. Kemudian potong roti dari sisi tepi.
3. Selepas itu , sapu sos tartar dan letak patty ikan
4. Kemudian siap untuk dihidang.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 35minit
Cara memasak : Bakar dan gril
Keistimewaan : Sesuai dihidangkan dalam jamuan petang dan koktail.
Jenis masakan : Burger
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF : Ikan dory usah dimasak lama supaya patty ikan tidak kering
4. ÉCLAIRS UDANG
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk eclairs:
- 300gm tepung gandum
- 200gm mentega
- 500ml susu segar
- 4 biji telur
- Garam secukup rasa
Bahan inti (sos krim masam) :
- 250ml krim masam
- Satu sudu makan daun ketumbar | dicincang
- 60ml sos cili
- Beberapa udang telah digoreng
CARA MEMASAK :
Cara masak éclair:
1. Ayak bersama tepung dan garam.
2.Kemudian masukkan mentega kedalam periuk
yang sudah mendidih pada api sederhana.
3. Masukkan tepung yang sudah diayak tadi dan kacau dengan cepat selama 3 Minit sehingga bentuk doh. Masukkan susu segar.
4. Masukkan telur satu demi satu dan kacau dengan sebati.
5. Selepas itu,masukkan ke dalam beg piping dan picitkan pada dulang pembakar dengan cara memanjang.
6. Bakar Eclairs di ketuhar suhu 180c dan bakar selama 30 minit atau sehingga keemasan dan dimasak.
7. Kurangkan haba hingga 160°C dan bakar selama 10 minit atau sehingga kering. Sejukkan dan potong memanjang dibelah dua.
Cara masak inti sos krim masam :
1. Masukkan krim masam,ketumbar dan sos cili kacau
sehingga sebati
2. Sudah siap sapu pada eclair atas dan bawah sehingga Rata.
3. Akhir sekali, selepas sapu inti krim masam kita buat
eclair macam sandwiches dan letak udang.
4. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Menu savoury sesuai dihidangkan sebagai pembuka selera
Jenis masakan : Pastri choux
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Untuk membentuk udang, gunakan lidi pencucuk, dah masak jangan lupa buang lidi
5. TART UDANG
BAHAN-BAHAN :
- 450gm tepung gandum
- 250gm mentega
- 100gm gula halus
- 1 biji telur
- 2 sudu teh air sejuk
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan krim keju :
- 500gm krim keju
- 3 sudu teh perahan lemon
- 5gm parsli kering
- 100ml susu segar
CARA MEMASAK :
Cara buat kulit tart :
1. Putar mentega, gula dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telur dan air.
2. Putar lagi sehingga adunan sebati
3. Masukkan tepung gandum dan kacau rata supaya menjadi satu doh.
4. Ambil sedikit doh, tekan ditapak tangan supaya sedikit rata dan masukkan dalam acuan tart dan dipicit-picit pada keseluruhan acuan dan lebihan di atasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau (guna pisau yang kecil aja)
5. Bakar selama 20 minit dengan suhu 180C sehingga masak.
6. Keluarkan kulit tart mengunakan pengcungkil gigi jenis tajam tekan di tepi kulit tart dan ia akan terangkat keluar.
Cara buat krim keju :
1. Pukul krim keju sehingga kembang
2. Kemudian masukkan susu segar dan kacau sehingga rata
3. Bila sudahsebati masukkan jus lemon dan parsli kering dan kacau.
4. Bila siap adunan krim keju masukkankan ke piping bag dan piping ke acuan tart tadi
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Inti udang goreng dengan sos krim keju memang amat lazat .
Jenis masakan : Pastri rapuh
Anggaran kos : RM13
INFO CHEF : Kalau udang hendak ranggup kita celupkan dengan tepung dan bread crumb dan goreng dalam 5 minit
RESIPI : FARIBURZ ANAK KANDAU, NADZIRAH ABDUL RAZAK & WAN NORAINI SYUHADA MOHAMA
TERIMA KASIH : SG Academy, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
https://www.sgacademy.edu.my
FOTO : NURUL AKMAR AZIMI
Cinnamon Roll Yang Sedap Macam Beli Di Kedai Bakeri, Guna Roti Prata/Canai Segera Je

Tekak tiba-tiba teringin hendak makan Cinnamon Roll. Biasanya kalau teringin nak makan, kenalah beli. Ada cara mudah dan cepat kita boleh buat Cinnamon Roll ini. Tak perlu uli pun. Hanya guna roti prata/canai segera sahaja? Tak percaya? Jom kita cuba buat Cinnamon Roll mengikut resipi yang dikongsikan oleh Shida Ambok
RESEPI CINNAMON ROLL
BAHAN-BAHAN:
Roti prata/canai instant Kawanku
Cinnamon powder /serbuk kayu manis
Mentega – beli online
Gula perang – beli online
CARA MEMBUAT:
1. Cantumkan penghujung dua keping prata di atas pan yang sudah dilumur mentega.
2. Sapukan mentega pada keseluruhan permukaan roti prata.
3. Tabur cinnamon powder di atasnya. Lagi banyak lagi sedap.
4. Tabur pula gula perang. Ratakan.
5. Gulung roti prata sebelum dipotong-potong.
6. Tegakkan susunan potongan tadi. Bakar pada suhu 180°C selama 15 hingga 20 minit.
7. Siap untuk dihidang. Jika suka, boleh ‘lalukan’ coklat sirap supaya lebih bertambah sedap.
Sumber kredit: Shida Ambok
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kerabu Mempelam Telur. Pedas, Masam Semua Cukup. Kecur Liur Aih!
Lembut Seperti Air Embun Pagi, Mudah Je Nak Buat Rain Drop Cake
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
3 Aneka Puff Pastri Lapis Yang Gerenti Gebu Dan Sedap

Puff Pastri atau Pastri Lapis memang renyah sikit buatnya. Memanglah ada dijual pastri yang siap diproses tetapi kadang-kadang kurang rasa marjerin atau menteganya. Anda boleh memilih samada hendak menggunakan mentega atau marjerin
Setiap kali proses mencanai dan melipat , jangan lupa merehatkannya dalam peti sejuk. Bila dah buat doh tu, buat lebih sikit kerana doh yang sama boleh digunakan untuk pelbagai menu berasaskan pasteri .
Ni min kongsikan 3 puff pastri dari Mohamad Norazlan bin Husin dan Megat Isahmudin bin Suliman, Kolej INSTECH Koperasi Belia Islam
1. CHEESE CREAM PUFF
BAHAN-BAHAN UNTUK KRIM KEJU:
- 250gm krim keju
- 250gm gula ising
- 2 sudu makan susu pekat
BAHAN UNTUK PUFF PASTRI:
- 125gm tepung tinggi protein
- ½ sudu kecil garam
- 15gm marjerin
- 70gm pastri marjerin
- 65gm air
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan krim keju; Pukul krim keju dan gula aising hingga kembang. Masukkan dua sudu makan susu pekat dan gaul sebati. Ketepikan.
2. Untuk membuat puff pastri; Sebatikan tepung, marjerin dan garam menjadi seakan serbuk roti. Masukkan air dan uli menjadi doh. Rehatkan doh lebih kurang 20 minit.
3. Ambil pastri majerin dan canai pastri marjerin, dapatkan bentuk petak dengan dilapiskan plastik untuk mengelakkan ia melekat pada permukaan meja dan rolling pin.
4. Kemudian ambil pula doh tadi canai doh dan dapatkan bentuk petak. Sejukkan di dalam peti sejuk untuk menstabilkan pastri marjerin supaya tidak terlalu lembut.
5 .Selepas itu, canai doh yang direhatkan tadi menjadi lebar petak memanjang. Letakkan pastri marjerin di tengah doh. Pastikan pastri marjerin tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut. Kemudian balut/tutup kemas pastri marjerin di dalam doh.
6.Canai doh pastri memanjang dan dapatkan bentuk petak supaya senang dilipat. Lipat doh pastri dengan anggaran tiga bahagian sama besar, lipat kiri kanan ke dalam (lipatan tunggal). Dan rehatkan doh di dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit.
7.Kemudian canai semula doh pastri membentuk petak memanjang dan lipat lagi sekali dengan mendapatkan empat bahagian sama besar dan lipat menjadi satu bahagian (lipatan buku). Rehatkan di dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit.
8.Canai doh pastri memanjang dan dapatkan bentuk petak supaya senang dilipat. Lipat doh pastri dengan anggaran tiga bahagian sama besar, lipat kiri kanan ke dalam (lipatan tunggal). Dan rehatkan doh di dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit.
9.Keluarkan doh pastri dan canai lebar. Potongkan memanjang selebar saiz 1-1.5 cm atau saiz jari. Sapukan sedikit marjerin pada sudu garpu dan gulung puff pastri pada sudu garpu seperti bentuk siput.
10.Sapukan telur di permukaan puff pastri dan bakar pada suhu 200 ˚C selama 20-25 minit hingga perang keemasan.
11.Angkat dan terus keluarkan puff pastri daripada garfu.
12.Paipkan krim keju ke dalam puff pastri dan sedia untung dihidangkan.
Info chef: Boleh kurangkan gula ising jika tidak suka terlalu manis ketika membuat krim keju.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Waktu memasak: 2 jam
Jenis hidangan : Barat
Keistimewaan : Rasa manis dan lemak krim keju
Jenis masakan : Pastri
Cara memasak : Bakar
PUFF BEBOLA AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 40 biji bebola ayam
- 20 batang lidi pencucuk
BAHAN UNTUK PUFF PASTRI:
- 125gm tepung tinggi protein
- ½ sudu kecil garam
- 15gm marjerin
- 70gm pastri marjerin
- 65gm air
CARA MASAK:
1. Untuk membuat puff pastri; Sebatikan tepung, marjerin dan garam menjadi seakan serbuk roti. Masukkan air dan uli menjadi doh. Rehatkan doh lebih kurang 20 minit.
2. Canai pastri marjerin dengan dilapiskan dengan plastik untuk mengelakkan ia melekat pada permukaan meja dan rolling pin.
3. Kemudian canai doh pula dan dapatkan bentuk petak. Sejukkan di dalam peti sejuk untuk menstabilkan pastri marjerin supaya tidak terlalu lembut.
4. Selepas itu, canai doh yang direhatkan tadi menjadi lebar petak memanjang. Letakkan pastri marjerin di tengah doh. Pastikan pastri marjerin tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut. Kemudian balut/tutup kemas pastri marjerin di dalam doh.
5. Canai doh pastri memanjang dan dapatkan bentuk petak supaya senang dilipat. Lipat doh pastri dengan anggaran tiga bahagian sama besar, lipat kiri kanan ke dalam (lipatan tunggal). Dan rehatkan doh di dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit.
6. Kemudian canai semula doh pastri membentuk petak memanjang dan lipat lagi sekali dengan mendapatkan empat bahagian sama besar dan lipat menjadi satu bahagian (lipatan buku). Rehatkan di dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit.
7. Canai doh pastri memanjang dan dapatkan bentuk petak supaya senang dilipat. Lipat doh pastri dengan anggaran tiga bahagian sama besar, lipat kiri kanan ke dalam (lipatan tunggal). Dan rehatkan doh di dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit.
8. Keluarkan doh pastri, canai lebar dan potong memanjang sebesar saiz bebola ayam.
9. Balutkan bebola dan potong membulat dan cucukkan pada lidi.
10. Goreng di dalam minyak panas hingga perang keemasan dan garing.
11. Hidangkan bersama sos dan mayones.
Info chef: Lapiskan cheddar pada puff pastri dan gulung pada bebola ayam untuk memberikan sedikit kelainan. Bebola ayam boleh digantikan dengan sosej ataupun udang.
Saiz hidangan: 3-5 orang
Waktu memasak : 2 jam
Jenis Hidangan: Pastri
Keistimewaan: Rasa lemak keju dan bebola ayam sedap
Cara memasak: Bakar
PUFF PIR
BAHAN-BAHAN:
UNTUK PASTRI PUFF:
- 125 g tepung tinggi protein
- ½ sudu teh garam
- 15gm marjerin
- 70gm pastri marjerin
- 65gm Air
BAHAN UNTUK INTI PIR:
- 50gm gula perang
- 50gm air
- 1 biji pir |potong dadu kecil
- 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat inti pir; mula-mula panaskan air dan gula perang hingga mendidih dan masukkan serbuk kulit kayu manis.
2. Setelah itu, masukkan buah pir dan kacau rata hingga air kering, angkat dan sejukkan. Ketepikan.
3. Untuk membuat pastri puff; Sebatikan tepung, marjerin dan garam menjadi seakan serbuk roti. Masukkan air dan uli lagi hingga menjadi doh. Rehatkan doh lebih kurang 20 minit.
4. Canaikan pastri marjerin, dapatkan bentuk petak dengan dilapiskan plastik untuk mengelakkan ia melekat pada permukaan meja dan rolling pin.
5. Kemudian canaikan pula doh dan bentukkan petak. Sejukkan di dalam peti sejuk untuk menstabilkan pastri marjerin supaya tidak terlalu lembut.
6. Selepas itu, canaikan doh pertama yang direhatkan tadi menjadi lebar petak memanjang. Letakkan pastri marjerin di tengah-tengah doh. Pastikan pastri marjerin tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut. Kemudian balut/tutup kemas pastri marjerin di dalam doh.
7. Canai doh pastri memanjang dan dapatkan bentuk petak supaya senang dilipat. Lipat doh pastri dengan anggaran tiga bahagian sama besar, lipat kiri kanan ke dalam (lipatan tunggal). Dan rehatkan doh di dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit.
8. Kemudian canai semula doh pastri petak memanjang dan lipat lagi sekali dengan mendapatkan empat bahagian sama besar dan lipat menjadi satu bahagian (lipatan buku). Rehatkan di dalam peti sejuk lebih kurang 10 minit.
9. Ulangi langkah nombor 7 tadi untuk mendapatkan pastri yang berlapis-lapis.
10. Keluarkan doh pastri biarkan seketika. Canai lebar dan terap menggunakan pastry cutter berbentuk bulat. Pastikan besar daripada saiz lubang muffin tray.
11. Letakkan di dalam muffin tray dan letakkan inti di tengah. Sapukan telur di kelilingnya.Tutup dengan satu lagi kepingan doh pastri saiz yang sama. Kemaskan dengan menekan garpu pada sekeliling puff.
12. Sapukan telur di permukaan puff dan bakar dengan suhu suhu 200 ˚C selama 20-25 minit hingga perang keemasan.
13. Keluarkan dari oven, biarkan suam sedikit dan sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Inti buah pir boleh dicampurkan dengan buah epal untuk rasa inti yang lebih enak. Jangan mencanai terlalu nipis untuk mendapatkan lapisan puff pastri yang baik.
Saiz hidangan: 3-5 orang
Waktu memasak : 2 jam
Jenis Hidangan: Pastri
Keistimewaan: Rasa pir yang masam manis
Cara memasak: Bakar