Tengah merancang nak ‘meroti’, ni dua resipi roti istimewa yang pasti memikat selera. Roti blueberi brioche dan roti sandwich pelangi, bukan sekadar rupa menawan tetapi kegebuan dan kelembutannya memang tak boleh bawa bincang.
.
Jom semak resipi hebat dari tenaga pengajar di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Peretak Selangor.
1. ROTI BLUEBERI BRIOCHE
.
Ads
BAHAN-BAHAN:
20gm yis
100ml susu segar atau UHT
600gm tepung roti
100gm gula kastor
5 biji telur
½ sudu teh parutan kulit lemon
2 sudu makan esen vanila
200gm mentega
Garam secukup rasa
Inti blueberi secukupnya | segar atau ada dijual dalam tin di pasaraya
CARA MEMASAK : 1. Adunkan semua bahan kering seperti gula, tepung roti, yis dan kulit lemon yang telah diparut menggunakan mesin pengadun sehingga sebati. 2. Masukkan susu segar, esen vanila dan telur. 3. Masukkan mentega dan gaul sehingga sebati sehingga doh menjadi elastik dan tidak melekat di keliling mangkuk pengadun. 4. Rehatkan doh 20 minit 5. Bahagikan doh kepada 30gm, masukkan inti blueberi di tengah dan bulatkan. Masukkan dalam acuan. 5. Sapu mentega dalam acuan untuk mengelakkan doh melekat. 6. Rehatkan 45 minit atau naik sekali ganda 7. Sapukan dengan telur. 8. Bakar selama 20 minit pada suhu 180C 9. Sejukkan dan paipkan blueberry filling di atas roti
Saiz hidangan : 20 ketul Masa memasak : 30 minit Jenis masakan : Roti Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Roti gebu dan lembut, enak dengan inti bluberi Anggaran kos : RM20
INFO CHEF : Kulit lemon parut memberi aroma citrus yang wangi kepada brioche.
2. ROTI SANDWICH PELANGI
.
BAHAN-BAHAN:
500 gm tepung roti
8gm garam halus
15gm yis segera
30gm gula kastor
20gm susu tepung
40gm lelemak sayuran
310gm air sejuk | dari peti sejuk
5gm pelembut roti
Beberapa titik pewarna merah, hijau, biru dan kuning
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung, garam, yis , gula, susu tepung, pelembut roti dan lelemak dan gaul sekata 2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sebati sehingga menjadi doh. 3. Bahagikan doh kepada 4 bahagian. 4. Campurkan 1 pewarna pada 1 bahagian doh. 5. Rehatkan doh selama 5 minit pada suhu bilik. 6. Canai doh satu persatu.Lapiskan doh satu persatu dengan setiap doh berwarna. 7. Gulungkan doh tersebut. 9. Bahagikan doh kepada 400 gram 10.Susun di atas tin pembakar roti yang digris dengan lelemak. 11.Biarkan doh naik selama 30 – 40 minit atau mengembang sekali ganda 12.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 °C selama 25 minit. 13.Sejukkan dan hidangkan.
Saiz hidangan : 3 buku roti Masa memasak : 25 minit Jenis masakan : Roti Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Roti berwarna warni yang pasti menceriakan hari Anggaran kos : RM 8
Ads
INFO CHEF : Pastikan adunan naik sepenuhnya untuk mendapatkan bentuk segiempat tepat
FOTO : TUAN AZMAN TUAN MUDA RESIPI : MOHD NOOR ALFAHIZAM BERAHIM, MOHD FAIRUZ A. GHAFFAR 7 AZAENN MOHD AZIZ TERIMA KASIH : Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN),Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah,Kuala Kubu Baru, Selangor. MAKLUMAT LANJUT :FB : Institut Kemahiran Belia Negara Peretak
Ni dia tawaran hebat untuk anda yang suka membeli secara online shoppe, jom klik ni . Dapatkan free shipping deals.
Sana-sini orang bercakap mengenai roti sandwic yang tebal. Namanya Wanpaku yang berasal dari Jepun. Surirumah yang mengusahakan sandwic dari rumah, Suria Rashid berkongsi step by step membuat Wanpaku dengan langkah yang sangat mudah.
Suria mengakui telah mulai membuat Wanpaku sejak 2016 lagi untuk dinikmati sendiri di rumah. Menariknya, dia tak tahu pun sandwic tebal yang dia buat itu rupa-rupanya adalah Wanpaku.
“Saya memang suka makan sandwic. Kadang saya olah sendiri sandwic untuk saya makan di rumah. Tak sangka benda yang saya buat selama ni adalah wanpaku dan viral. Saya ada kongsi step by step Wanpaku yang saya buat di facebook. chicken slice dan crab stick boleh tukar dengan telur atau ayam bakar atau daging. Boleh ubah ikut selera masing-masing.”
WANPAKU VERSI SURIA RASHID
Ini bahan-bahannya.
Letak sekeping roti. Lepas tu susun timun.
Susun salad pulak.
Susun lobak merah.
Letakkan chicken slice.
Susun kobis ungu.
Letakkan sekeping keju.
Kemudian letak pulak crab stick.
Letakkan tomato.
Letak sekeping lagi chicken slice.
Letakkan sekeping lagi keju, baru ngam.
Susunkan sweet potato Japan.
Akhir sekali letakkan sekeping roti. Jangan lupa belah dua roti anda sebelum dimakan.
Biasa beli jer kuih vadai ni. Bila tengok aci menggoreng kuih ni memang tak boleh tahan bau aromanya. Kalau dah suka lebih puas buat sendiri. Ikut resipi yang dikongsi oleh Ana Shafia.
VADAI
BAHAN-BAHAN:
Kacang dhal – 400gm 1 biji bawang merah – potong dadu 1 sudu makan jintan manis 2-3 tangkai cili kering – potong kecil -BELI ONLINE DI SINI 3 tangkai daun kari – potong kecil Garam, gula dan perasa secukupnya
1. Bersihkan kacang dhal dan rendam selama tiga jam. 2. Ambil segenggam kacang dhal dan ketepikan. Selebihnya,kisar dengan sedikit air hingga hancur.
3. Toskan airnya kemudian bolehlah digaul bersama bahan-bahan lain ( bawang merah, jintan, cili kering, daun kari dan kacang dhal yang diasingkan tadi.)
4. Perasakan dengan garam, gula dan perasa dengan secukupnya.
5. Biarkan adunan selama 1 jam.
6. Panaskan minyak dan goreng adunan vadai tadi hingga garing dan kekuningan.
Tauge adalah sayur yang sangat mudah didapati dan boleh diperolehi dengan harga yang murah. Walaupun ringkas, tapi sayur ni sangat sedap dan boleh dipelbagaikan cara masakannya. Salah satu menu yang sedap ialah Tauge Tumis. Tak perlu masak lama pun. Sekejap sahaja dah siap. Ditambah pula dengan campuran aneka makanan laut, menambahkan lagi keenakan menu ni. Anda boleh cuba!
TAUGE TUMIS MAKANAN LAUT
BAHAN-BAHAN:
300gm tauge
100gm kucai
10 ekor udang saiz sederhana
2 ekor sotong saiz sederhana
2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh sos ikan
3 ulas bawang putih | dicincang halus
Serbuk lada putih secukup rasa
1 sudu teh minyak bijan
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumis bawang utih sehingga garing.
Kemudian masukkan udang dan sotong. Masak sehingga separuh masak.
Masukkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada putih dan minyak bijan. Gaul hingga sebati.
Akhir sekali, masukkan tauge dan kucai. Perasakan dengan garam jika perlu.
Info chef: Elakkan memasak tauge dengan terlalu lama kerana ia akan menjadi lembik dan kurang enak.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.