Roti puri adalah makanan masyarakat India. Ia di jadikan hidangan untuk sarapan pagi ataupun untuk makan malam.
ROTI PURI
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan tepung gandum (diayak)
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu teh gula
- 1 1/4 cawan air suam
- 3 sudu makan minyak masak
CARA MENYEDIAKAN:
- Gaulkan semua bahan sampai rata dan uli doh 2 ke 3 minit.
- Bahagikan doh kepada 20 bahagian dan bulat-bulatkan.
- Rehatkan doh dalam 30 minit.
- Panaskan minyak hingga betul-betul panas.
- Gelekkan doh di antara 2 plastik supaya tidak melekat (rujuk gambar)
- Goreng hingga keperangan. Sudah siap dihidangkan.
Info: Makan bersama pencicah seperti kari, sambal tumis, asam pedas atau sardin.
Klik Untuk Resipi Menarik:
1. Resipi Kari Daging Mamak Style
2. Kari Ayam Berkrisik
3. Sambal Kicap Johor Style
4. Sambal paling cepat. Hanya 15 minit
Kredit: Ummul Omar