Sedapnya Roti Kering homemade ni! Roti sandwic jika dimakan begitu sahaja, memang lambat nak habis. Kadang kala, dah nak hampir tamat tempoh dah, tapi rotinya masih banyak berbaki. Sayang kalau roti tu dibiarkan berkulat macam tu je. Apa kata puan-puan cuba buat Roti Kering homemade guna resipi perkongsian saudari Suzie Maswar ni. Memang sedap! Kena pula cicah dengan air kopi, perghhh..Rupanya mudah sangat buat roti ni.  Jom cuba. Puan-puan pasti suka.

 

CARA BUAT ROTI KERING HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • Roti
  • Mentega | boleh juga guna marjerin
  • Gula
  • Sudu/ pisau untuk sapuan mentega dan gunting untuk potong roti

 

CARA MEMBUAT:

1. Ambil roti dan sapukan marjerin di kedua-dua permukaan roti. Taburkan gula secukupnya.

Roti Sandwic Hampir Expired? Jom Buat Roti Kering Homemade.
2. Potong roti mengikut saiz yang anda gemari. Guna gunting untuk lebih mudah.

Roti Sandwic Hampir Expired? Jom Buat Roti Kering Homemade.
3. Susun kepingan roti di dalam dulang pembakar.

Roti Sandwic Hampir Expired? Jom Buat Roti Kering Homemade.
4. Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200C selama 20-25 minit. Guna api atas bawah.

Ads

Roti Sandwic Hampir Expired? Jom Buat Roti Kering Homemade.
5. Keluarkan roti dan sejukkan.

Roti Sandwic Hampir Expired? Jom Buat Roti Kering Homemade.
6. Simpan di dalam balang kedap udara.

 

Ads

Nota: Waktu membakar berlainan bagi setiap ketuhar. Oleh itu kena selalu jengah roti anda bagi mengelakkan ia hangus.

 

Kredit resipi & foto: Suzie Maswar

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI