Untitled-design103

Makan tanpa ada sambal bagai tidak lengkap dalam hidangan. Sambal pula ada pelbagai jenis terpulang pada pilihan masing-masing. Salah satunya yang tidak kurang menarik ialah sambal hitam Pahang. Ini cara paling mudah dan cepat untuk anda cuba buat sendiri sambal hitam Pahang dalam portion yang sedikit.

Sambal Hitam Pahang Merecik Rasa

SAMBAL HITAM PAHANG

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • Minyak masak
  • Belimbing buluh yang sudah di rebus
  • 1/2 cawan cili padi (ikut kepedasan masing korang)
  • 1/2 cawan ikan bilis yang telah dikopek
  • 7 ulas bawang merah (5 ulas ditumbuk, 2 ulas dihiris nipis)
  • 5 ulas bawang putih (3 ulas ditumbuk, 2 ulas dihiris nipis)
  • 1/2 bawang besar dihiris nipis *jika perlu
  • Garam & gula secukup rasa

Sambal Hitam Pahang Merecik Rasa

CARA MEMASAK:

Sambal Hitam Pahang Merecik Rasa

1. Tumbuk cili padi sehingga halus. Tumbuk 5 ulas bawang merah dan 3 ulas bawang putih sehingga lumat. Tumbuk juga ikan bilis tetapi jangan terlalu lumat. Tumbuk belimbing buluh juga separa lumat.

Sambal Hitam Pahang Merecik Rasa

2. 2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih di hiris nipis.

Ads

3. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang merah dan putih yang di hiris sehingga bau wangi.

4. Masukkan bahan bahan tumbuk sekaligus & tumislah bahan bahan tersebut sehingga pecah minyak.

5. Tambahkan garam & gula secukup rasa. Biarkan sambal kering sedikit

Ads

6. Masukkan bawang besar jika perlu. Bagi lembut/layu.

INFO: Sambal ini boleh disimpan lama tau. Boleh makan dengan roti dan nasi kosong pun boleh.

KREDIT RESIPI & GAMBAR: Ain Nazirah Roslan

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI