Oden merupakan sejenis makanan musim sejuk bagi masyarakat Jepun yang terdiri dari bahan-bahan seperti telur rebus, lobak putih, kek ikan dan sebagainya yang dimasak di dalam sup. Kiranya lebih kurang macam yong tau fu lah tapi lebih berkuah. Hidangan Oden ni mula popular di Malaysia sejak diperkenalkan di Family Mart hinggakan ramai sanggup beratur panjang demi menikmati semangkuk Oden ni. Bagi yang nak cuba masak sendiri hidangan ni, resipi Oden homemade perkongsian saudari Rosmaliza Omarni boleh dicuba.
RESIPI ODEN HOMEMADE ALA FAMILY MART
Ads
BAHAN-BAHAN: 1 peket perencah Asam Pedas Adabi – beli online disini 1 peket perencah Tom Yum Adabi – beli online disini Bahan-bahan Yong Tau Foo (fishball, fishcake, filamen ketam dan lain-lain) 2 sudu teh gula 1 kiub pati ayam – beli online disini Air secukupnya 1 tangkai daun ketumbar – dicincang kasar
CARA MEMASAK: 1. Masukkan air ke dalam periuk dan masukkan perencah Asam Pedas dan perencah Tom Yum. Jika nak kuah pekat boleh tambah lebih perencah lagi. 2. Masukkan kiub pati ayam dan gula. Biarkan mendidih sekejap baru masukkan bahan-bahan Yong Tau Foo yang dicucuk dengan lidi sate. 3. Biarkan mendidih dan perencah meresap masuk ke dalam bahan yong tau foo. 4. Tutup api dan taburkan daun ketumbar yg di cincang kasar. Siap bolehlah dihidang panas.
Kalau anda mengejar masa tetapi masih mahu memasak, bolehlah cuba resipi ini. Lain dari biasa, hidangan ini terinspirasi dari masakan di Bali, Indonesia.
Seperti yang diketahui, makanan dari Indonesia terkenal kerana keenakkan rencahnya. Seperti resipi yang admin kongsikan dengan anda hari ini, mempunyai rasa bumbu yang harum dan memikat selera. Nak buat pun senang, hanya dengan 4 langkah mudah saja!
Menu ayam tidak pernah menjemukan. Ayam goreng terutamanya menjadi kesukaan sesiapa jua. Namun bosan juga makan hidangan tanpa berkuah. Ayam boleh dipelbagaikan menunya. Campuran serai dan daun limau purut memberi aroma rasa lagi pada masakan. Jom kita masak ayam sambal bali ini.
Ayam Sambal Bali Bahan-bahan: 1 ekor ayam 1 biji bawang besar 1 inci halia 3 ulas bawang putih 2 batang serai 5 helai limau purut 3 sudu cili kisar 3 sudu kicap manis-BELI ONLINE DI SINI 3 sudu sos tiram-BELI ONLINE DI SINI 3 sudu sos cili -BELI ONLINE DI SINI
1. Satukan yis, air dan gula. Biar dalam 10 minit untuk yis berbuih. 2. Lepas yis berbuih, tuang sikit-sikit air yis ke dalam tepung dan kacau sebati. Dah siap kacau, baru didihkan air kukusan.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
3. Sambil tunggu air mendidih, sapu acuan dengan minyak dan isi adunan ¾ penuh dari acuan.
4. Kukus dengan menggunakan api besar selama 10-15minit. Tunggu sejuk sebelum dihidang.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.