3. Bila dah masak bahan kisar tu sampai terbit minyak, masukkan pes kari kari tadi. Nanti pinggan tu kan ada saki baki pes kari kari tu kan, letak sikit air goyang-goyang dan masuk air tu dalam periuk ya. Waktu ni guna api perlahan. Kita tidak mahu rempah hangit nanti tak sedap.
4. Bila kari dah masak. Terbit minyak gitu, masukkan ayam dan ubi kentang. Saya guna ayam sebelah jer. 5. Nak bagi cepat masak isi ayam, tutup periuk ya. Ni teknik kawalan haba je. Kalau tak ada penutup pun tak apa.
6. Sekali sekala kena tengok supaya tak hangit ayam. Nampak dah nak kering tu, bolehlah tambah air. Biarkan masak sempurna ya.
7. Sempurnakan rasa dengan garam dan perasa yang anda suka. Anda suka masam, bolehlah letak asam keping atau asam jawa. Saya tak letak asam pun. 8. Anda boleh ganti asam asam tu dengan perahan lemon. 9. Kemudian, masukkan tomato. Potong dan masukkan. Kacau-kacau sekejap. Bila dah masak, boleh tutup api.
Koleksi resipi masakan berasaskan ayam khas untuk ibu-ibu semua! Bila anak-anak dah mula bersekolah, ibu-ibu pastinya asyik berfikir menu yang mudah dan sedap untuk disajikan buat si kecil. Antara lauk yang menjadi pilihan tentulah yang berasaskan ayam. Jika setiap hari masak lauk yang sama, pastinya jemu. Jadi RASA kongsikan aneka resipi lauk pauk berasaskan ayam yang sangat mudah dan sesuai masak setiap hari. Selamat mencuba.
1. AYAM BBQ MADU
BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam | potong kecil
1 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk paprika
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
BAHAN SOS:
1/2 cawan sos BBQ | sebarang jenama
3 sudu makan madu
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk bawang putih
CARA MEMASAK:
Basuh bersih ayam dan toskan airnya. Kemudian perapkan bersama serbuk bawang putih, gula, serbuk paprika, serbuk lada hitam dan garam. Biar selama 30 minit.
Panaskan minyak dan goreng ayam tadi hingga garing. Guna api sederhana supaya ayam tidak hangus. Angkat dan toskan.
Untuk sos, satukan semua bahan dan didihkan dalam kuali menggunakan api kecil.
Masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul hingga semua sos sebati.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO CHEF: Selain goreng, ayam juga boleh dibakar pada suhu 180C selama 35-40 minit sebelum dicelup ke dalam sos dan dibakar kembali selama 5 minit.
2. AYAM HONEY MUSTARD
BAHAN-BAHAN:
4 keping dada ayam tanpa tulang
2 sudu makan minyak zaitun
2 sudu makan mentega
3 ulas bawang putih | dicincang
1 sudu makan Dijon mustard
1 sudu makan Grainy mustard
3 sudu makan madu
1/2 cawan heavy cream
1/2 cawan air rebusan ayam
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Panaskan kuali bersama minyak dan mentega.
Goreng ayam hingga keperangan. Jika isi tebal, potong isi ayam supaya sedikit nipis. Angkat dan ketepikan.
Kecilkan api dan dengan guna kuali yang sama, tumis bawang putih hingga keperangan.
Tambahkan sedikit air rebusan ayam dan mustard. Kacau sebati.
Kemudian masukkan heavy cream, lebihan air rebusan ayam dan madu. Perasakan denagn garam serta serbuk lada hitam secukupnya.
Bila kuah mendidih, masukkan ayam yag telah dimasak tadi. Biarkan mereneh selama 5-10 minit sebelum diangkan dan dihidangkan.
INFO CHEF: Jikan tiada grainy mustad, boleh juga guna sos mustard biasa.
3. AYAM PANGGANG MAYONES
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam saiz sederhana
1 biji bawang Holland | dipotong bulat
2 labu bawang putih | potong dua
2-3 tangkai thyme segar
BAHAN PERAPAN:
1 cawan mayones
1/4 cawan cuka epal (apple cider vinegar)
1 sudu makan pes cili
1 sudu teh sos Worcestershire
1/2 sudu teh jintan manis | ditumbuk
1/4 sudu teh emping cili
1/4 sudu teh serbuk cili cayenne
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Bersihkan ayam dan keringkan airnya menggunaka n tisu. Kemudian lumur garam secukupnya pada keseluruhan ayam (luar dan dalam). Perap selama 1 jam dalam peti sejuk.
Dalam mangkuk besar, satukan kesemua bahan perapan. Gaul rata. Ketepikan.
Ambil ayam tadi dan lumurkan dengan bahan perapan. Perap lagi selama 30 minit. Simpan lebihan bahan perapan dan jagan dibuang.
Panaskan ketuhar pada suhu 210C dan sapukan sedikit minyak pada dulang pembakar.
Susun bawang putih, hirisan bawang besar dan daun thymedi dasar dulang dan juga di dalam perut ayam.. Letakkan ayam tadi.
Bakar selama 50-60 minit atau sehingga ayam masak. Masa mungkin berbeza mengikut saiz ayam dan juga jenis ketuhar.
Sapu lebihan sos perapan pada ayam setiap 15 minit sekali.
Bila ayam telah masak, biarkan selama 20 minit sebelum dinikmati.
INFO CHEF: Lebihan sos perapan boleh didihkan seketika dan dijadikan sos pencicah.
4. AYAM PESTO
BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam | hiris nipis memanjang
2 sudu makan pesto basil
2 sudu makan minyak zaitun
2 cawan tomato ceri | dipotong dua
Garam secukup rasa
BAHAN SOS:
1 sudu makan tepung gandum
2 ulas bawang putih | dicincang
1/2 sudu makan pesto basil
1 cawan susu cair
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Bersihkan ayam dan perapkan dengan garam serta pesto basil selama 10 minit.
Panaskan kuali non-stick dengan sedikit minyak dan masak ayam tadi hingga keperangan. Angkat.
Untuk sos, satukan tepung, bawang putih, pesto, susu cair, garam dan serbuk lada hitam di dalam mangkuk. Kacau hingga sebati dan tidak berketul.
Dengan menggunakan kuali gorengan ayam tadi, masukkan tomato. Tambah sedikit minyak jika perlu.
Bila tomato sudah mula lembut, masukkan bancuhan sos tadi. Biar hingga mendidih.
Masukkan kembali ayam yang telah digoreng tadi dan teruskan memasak selama 3-4 minit hingga sebati dengan kuha.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO CHEF: Hidangan ini sesuai dimasak menggunakan kuali non-stick supaya sosnya tidak cepat hangus dan tidak melekat.
5. AYAM SOS BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
12 ketul kepak ayam
10 ulas bawang putih | dipotong 2
1/2 cawan air rebusan ayam
2 sudu makan minyak masak
1/3 cawan sos pasta perisa Cheese & Herbs
Secubit serbuk paprika
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
Perapkan kepak ayam bersam agaram serta serbuk lada hitam.
Panaskan kuali non-stick dan masukkan 1 sudu makan minyak. Goreng kepak ayam hingga masak dan keperangan. Angkat.
Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan lebihan minyak dan tumis bawang putih hingga keperangan.
Masukkan kembali ayam yang dimasak tadi dan gaul rata.
Kemudian masukkan air rebusan ayam dan sos pasta Cheese & Herbs. Gaul sebati.
Kecilkan api dan biarkan kuah mereneh.
Tambahkan garam, lada hitam dan paprika. Gaul sekali lagi dan biar hingga kuah sedikit pekat.
Panaskan kuali dan masukkan mentega. Masak ayam tadi (masukkan bahagian kulit dahulu) sehingga keperangan. Angkat.
Letak ayam di atas dulang pembakar dan masak di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25-30 minit hingga masak sepenuhnya. Masa mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar masing-masing.
Untuk menyediakan sos, cairkan mentega dan tumis bawang putih bersama hirisan cendawan hingga keperangan.
Masukkan sos carbonara dan sedikit air. Kacau hingga sos sebati dan tidak berketul.
Tambahkan emping cili dan garam jika perlu. Biarkan sos sehingga sedikit pekat.
Hidangkan bersama ayam yang telah siap dipanggang tadi.
7. DRUMMET AYAM SOS PERANG
BAHAN-BAHAN:
400gm drummet ayam
2 sudu makan mentega
6 ulas bawang putih | ditumbuk halus
Sedikit air
12 biji tomato ceri | dibelah 2
3 sudu makan sos perang Demi-Glace
1/2 cawan sup cendawan segera
CARA MEMASAK:
Panaskan mentega dan goreng drummet ayam hingga masak dan sedikit keperangan. Ketepikan.
Dengan menggunakan kuali yang sama, tumis bawang putih hingga keperangan.
Masukkan sedikit air dan sos perang. Kacau rata sehingga tidak berketul.
Bila dah sebati, masukkan sup cendawan segera. Kacau lagi hingga sos memekat.
Panaskan kuali dan masukkan sedikit mentega. Kemudian tumis tomato ceri hingga sedikit lembut.
Masukkan kembali drummet ayam dan sos perang tadi secukupnya. Gaul rata hingga bersalut sepenuhnya.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
8. AYAM PERI-PERI
BAHAN-BAHAN:
500gm kepak ayam | dibersihkan
1/2 cawan sos peri-peri
4 ulas bawang putih | ditumbuk halus
1 hiris halia | ditumbuk halus
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
CARA MEMASAK:
Bersihkan ayam dan toskan airnya hingga kering.
Dalam mangkuk besar, satukan sos peri-peri, bawang putih, halia, garam serta serbuk lada hitam secukupnya. Gaul rata.
Masukkan kepak ayam tadi. Lumur hingga rata dan perap selama 2 jam.
Panaskan ketuhar pada suhu 220C selama 10 minit.
Susun ayam diatas dulang pembakar yang telah dialas dengan kerajang timah (aluminium foil) dan bakar selama 10-15 minit.
Sapu lebihan sos perapan pada ayam dan balikkan supaya ia masak secara menyeluruh. Bakar lagi selama 10-15 minit.
Setelah ayam keperangan dan garing, angkat dan hidangkan.
9. AYAM SOS PLUM
BAHAN-BAHAN:
10 ketul paha ayam
1 hiris halia
Sedikit garam
2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
1 sudu makan sos Worcestershire
2 sudu makan kicap
1 sudu teh minyak bijan
1 cawan sos plum
1/4 cawan air rebusan ayam
1 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Didihkan 2 liter air bersama halia dan sedikit garam. Rebus paha ayam hingga separuh masak. Angkat dan toskan.
Dalam kuali lain, panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga wangi.
Kemudian masukkan bahan-bahan lain (kecuali ayam). Kacau sebati dan biarkan mendidih.
Setelah sos hampir pekat, padamkan api dan masukkan ke dalam mengkuk berisi ayam yang direbus tadi.
Perap ayam seketika supaya rasa sos menyerap pada isinya.
Panaskan kuali non-stick dan susun paha ayam tadi didalamnya.
Masak seketika ayam sehingga sedikit keperangan. Sapu sos beberapa kali jika perlu.
Angkat dan boleh dinikmati.
INFO CHEF: Selain dimasak dalam kuali, ayam juga boleh dipanggang di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 10-15 minit.
10. AYAM TERIYAKI
BAHAN-BAHAN:
2 keping dada ayam | potong dadu
100gm brokoli | potong kecil
1/3 biji lada benggala merah | hiris
1/3 biji lada benggala hijau | hiris
1/2 biji bawang Holland
Sedikit air
Sedikit bijan panggang
2 sudu makan air bancuhan tepung jagung | jika perlu
4 sudu makan sos teriyaki
1 sudu makan minyak bijan
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumis bawang hingga keperangan. Kemudian masukkan hirisan lada benggala. Masak hingga layu. Angkat.
Dengan menggunakan kuali yang sama, goreng hirisan ayam hingga masak dan keperangan. Tambah sedikit minyak jika perlu. Angkat.
Masukkan brokoli. Goreng kilas hingga lembut. Angkat.
Seterusnya masukkan sos teriyaki dan air ke dalam kuali. Kacau sebati dan biarkan mendidih.
Tambahkan kesemua bahan-bahan yang digoreng tadi. Gaul rata.
Tuang minyak bijan dan bancuhan tepung jagung jika perlu. Adun sebati dan angkat.
Sedia untuk dinikmati.
INFO CHEF: Hidangan yang tidak pedas. Jika sukakan rasa hidangan yang pedas, tambahkan hirisan cili padi.
LaukAyam Sambal @ Ayam Masak Merah macam yang kita selalu makan di majlis kenduri kahwin tu nampak sedap kan? Lain sikit rasanya berbanding Ayam Sambal yang biasa kita masak di rumah. Warna merah tapi rasa tak pedas. Hmm…Memang buka selera. Nak Jangan lupa cuba resipi perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni ya. Sesuai sangat nikmati dengan aneka nasi tumis tau nasi putih.
1 biji bawang holland | dihiris dan digoreng seketika
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan A dalam periuk dan rebus sehingga ayam masak. (Ia ikut cara masak stail kenduri. Ayam direbus dahulu. Barulah isinya tidak keras.)
2. Setelah direbus, goreng ayam seketika menggunakan minyak panas. (Jangan goreng terlalu garing kerana nanti isinya akan keras.) Angkat dan ketepikan.
3. Dengan menggunakan minyak gorengan yang sama, tumis bahan B hingga naik bau.
4. Kemudian masukkan cili merah kisar.
5. Diikuti dengan cili kisar. Tutup seketika kuali dengan tutup periuk dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
6. Perasakan dengan gula melaka, gula, garam dan perasa. Boleh ubah suai jumlah ikut citarasa anda. Tutup lagi kuali bagi menaikkan warna sambal. Masak guna api perlahan sahaja.
7. Seterusnya masukkan air asam jawa dan air. Jumlah air bergantung pada kepekatan kuah yang anda nak. Tutup kuali sekali lagi.
8. Masukkan sos cili. Kacau rata.
9. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Balik-balikkan dan biar selama 3-4 minit supaya kuah meresap pada isi ayam.
10. Akhir sekali tabur hirisan bawang holland yang telah digoreng seketika. Kacau rata.
Ayam Masak Kicap antara menu paling mudah dan cepat hendak dimasak. Setiap orang ada cara masaknya yang berlainan. Ada yang suka berkuah dan ada yang suka kering. Lagi kering lagi sedap katanya! Bagi anda yang sukakan Ayam Masak Kicap Kering, bolehlah mencuba resipi Ayam Masak Kicap Kering seperti yang dikongsikan oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan
1. Bahan segar dipotong kasar, dan ditumis sehingga naik aroma.
2. Ayam kena potong kecil-kecil supaya cepat masak. Kalau nak lagi cepat, guna bahagian dada sahaja. Cuma kena ingat, bahagian paha, kepak, leher dan kakilah yang paling sedap. Tumis ayam!
3. Bila nampak ayam kuning, capai kicap lemak manis dan curah atas ayam. Agak-agak sahajalah. Kalau tak suka makan manis, guna kicap lemak masin. Gunakan api besar. Sentiasa gaul ayam.
4. Capai pula sos cili, masukkan.
5. Sekarang giliran sos tomato. Manis dah ada, masin dah ada, maka kena ada rasa masam. Selain beri rasa masam, tomato beri rasa umami. Sos-sos ni juga membantu pekatkan kicap.
6. Godek sampai ayam diyakini masak. Kalau tak masin, tambah garam. Ayam ni kita nak dia pekat dan kalau boleh sampai kering. Kuah dia semua nanti lekat pada ayam. Letak sikit bawang Holland.
7. Bila dah kering, letaklah apa-apa daun. Biar nampak rupa sikit. Kalau tidak, gelap je kejadiannya. Kalau ada hijau sikit, merah sikit, baru menyelerakan. Siap! Dah boleh hidang.
Jenama herba dan rempah ratus #1 di Dunia mengukuhkan kehadirannya di seluruh Asia Tenggara dengan, 'Create Fresh Memories with McCormick,' kempen jenama baharu yang...