Buah Melaka tepung pulut memang dah biasa, tapi Buah Melaka Keledek juga tak kurang sedapnya. Terbayang rasa rasa kenyal dan lembutnya adunan keledek, manis gula Melaka dan lemak kelapa parut. Hemmmm sedapnya. Tapi kalau nak tau, keledek pun boleh buat Buah Melaka. Cara masa sama je, Cuma tepung pulut tukar dengan keledek. Lebih senang lagi, ikut je resipi yang RASA kongsikan ini.

Sedapnya Kuih Buah Melaka Keledek Ni, Buat Sendiri  Lebih Sedap & Jimat.
.

ONDEH-ONDEH KELEDEK
BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 500gm keledek | buang kulit dan kukus
  • 1 cawan tepung | jika kurang tambah lagi
  • 1/4 cawan tepung pulut
  • 1 cawan kelapa parut | gaulkan bersama sedikit garam
  • Gula Melaka | potong dadu kecil
  • Sedikit garam halus

CARA MEMASAK:

Sedapnya Kuih Buah Melaka Keledek Ni, Buat Sendiri  Lebih Sedap & Jimat.
.

Lenyekkan keledek yang dikukus hingga hancur, kemudian tambahkan tepung gandum dan yang dicampur dengan tepung pulut sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut.

 

Sedapnya Kuih Buah Melaka Keledek Ni, Buat Sendiri  Lebih Sedap & Jimat.
.

Bulat-bulatkan doh, kemudian masukkan gula Melaka di tengahnya dan bulatkan semula.

Ads
Sedapnya Kuih Buah Melaka Keledek Ni, Buat Sendiri  Lebih Sedap & Jimat.
.
Didihkan air dalam periuk, apabila telah mendidih masukkan doh yang sudah berisi inti tadi.

 

Ads

Sedapnya Kuih Buah Melaka Keledek Ni, Buat Sendiri  Lebih Sedap & Jimat.
.

Setelah timbul angkat dan gaulkan dalam bekas berisi kelapa parut.

 

Sedapnya Kuih Buah Melaka Keledek Ni, Buat Sendiri  Lebih Sedap & Jimat.
.

Setelah disaluti dengan kelapa, onde-onde sedia dihidangkan atau dibawa sebagai bekal.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI