
Memang nampak sedap sangat Puding Mangga Susu Bersama Chia Seed ni kan? Makan pula sejuk-sejuk, leganya rasa tekak. Bagi ibu-ibu yang tiada idea untuk membuat sajian pencuci mulut, apa kata anda cuba resipi Puding Mangga Susu Bersama Chia Seed ini seperti yang dikongsikan oleh Shida Razak KC
RESIPI PUDING MANGGA SUSU BERSAMA CHI SEED

UNTUK LAPISAN BAWAH:
BAHAN-BAHAN:
400 ml susu segar
100 ml air
1 biji mangga/100-150g mangga di potong dadu
2 sudu besar serbuk agar-agar
1/2 sudu kecil garam –BELI ONLINE
3 sudu gula (boleh guna molases sugar untuk lebih sihat) –BELI ONLINE
1 sudu kecil pewarna kuning (jika ada)

CARA MEMBUAT:
1. Kisar semua bahan. ( lapisan bawah )
2. Selepas semua bahan dikisar, masak selama 2 minit hingga mendidih.
3. Kacau rata dan masukkan ke dalam bekas/loyang. Ketepikan.
UNTUK LAPISAN KE DUA:
BAHAN-BAHAN:
250 ml susu segar
1 sudu besar serbuk agar-agar
2 sudu besar gula batu/gula biasa –BELI ONLINE
Secubit garam – BELI ONLINE
1/2 cawan chia seed


CARA MEMBUAT:
1. Masak susu segar bersama masak 1 sudu besar serbuk agar-agar.
2. Campur 2 sudu besar gula batu/ gula biasa pun boleh dan secubit garam dan kacau hingga mendidih.
3. Campurkan 1/2 cawan chia seed yang telah dikembangkan. Jika tiada chia seed, selasih pun boleh.
4. Tuang untuk lapisan ke dua setelah sejuk lapisan pertama. Taburkan mangga dadu di atas puding. Sejukkan dalam peti. Makan ketika sejuk memang sedap!
Sumber kredit: Shida Razak KC
BELI PERALATAN MEMASAK DI SINI
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kudapan ‘favourite’ A.S dan Eropah , Boleh Dibuat Cara ‘Homemade’. Boleh buat kat dapur sendiri aje.

Sekali sekala cuba kita sajikan kudapan dan snek barat untuk minum petang.Boleh dimakan sambil menonton tv Tau-tau licin aje makanan yang dihidangkan. Ni min kongsi makanan yang disebut makanan ‘street food’ atau makanan gerai dari Eropah dan Amerika Syarikat,
Sajian berasaskan daging, tepung,mentega dan makanan laut ni memang mudah dimakan di mana jua. Pasti jadi ‘favourite’ ahli keluarga nanti.
1. ARANCINI WITH TOMATO SAUCE

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan nasi putih
- 10 gm bawang merah kecil | dicincang
- 10 gm daun bawang | dihiris
- 4 ulas bawang putih | dicincang
- 15 gm kismis
- 2 cawan serbuk roti
- 4 biji telur
- 1 cawan tepung gandum
- 4 cawan minyak masak
- 20 gm bawang Holland | dipotong dadu bersaiz kecil
- 10 gm seleri | dipotong dadu bersaiz kecil
- 10 gm lobak merah | dipotong dadu bersaiz kecil
- 3 sudu makan tomato puri
- 2 helai daun bay
- 1 sudu besar thyme kering
- 1 cawan air
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Untuk menyediakan sos tomato, panaskan sedikit minyak masak, masukkan bawang Holland, seleri, bawang putih dan lobak merah ke dalam periuk. Tumis sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan tomato puri bersama dengan air, kacau sebentar supaya ianya sebati. Biarkan ianya mendidih.
3. Setelah mendidih, perlahankan api, masukkan daun bay dan thyme kering. Biarkan ianya mendidih perlahan. Pastikan ianya tidak terlalu cair.
4. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk lada hitam mengikut citarasa.
5. Untuk membuat arancini, sediakan mangkuk bersaiz besar, masukkan nasi putih bersama-sama bawang merah kecil, daun bawang, bawang putih dan kismis. Perasakan dengan garam dan juga serbuk lada hitam. Gaul sehingga semuanya sebati.
6. Kepalkan dengan membuat bentuk bulat seperti saiz bola golf. Sediakan tiga mangkuk bersaiz sederhana, letakkan serbuk roti, telur yang telah dipecahkan dan dikacau dan juga tepung gandum.
7. Celupkan nasi tadi bermula dengan tepung gandum, kemudian telur dan akhir sekali serbuk roti. Susun di atas loyang dan masukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan seketika selama 30 minit.
8. Panaskan minyak didalam kuali, gorengkan nasi yang bersalut tadi sehingga warnanya menjadi keperangan. Angkat dan toskan minyak.
9. Sajian sedia dihidangkan bersama-sama sos tomato.
Saiz hidangan: 2 orang
Waktu memasak: 30 minit
Jenis masakan: Sajian Itali
Cara memasak : Goreng
Keistimewaan: Bebola nasi penuh perisa dam mengenyangkan
Info Chef : Sajian yang berasal dari negara Itali ini resepinya ini menggunakan lebihan nasi yang masih elok untuk menghasilkan masakan ini. Resipi kitar semula untuk mengelakkan pembaziran makanan
2. FUNNEL CAKE FRIES

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung serba guna
- 1sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh garam
- 2 biji telur
- 4 cawan gula putih
- ½ cawan susu
- 1 sudu teh esen vanilla
- 4 cawan minyak masak
- Serbuk kayu manis secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Tuang tepung ,serbuk penaik dan garam dalam satu mangkuk.
2. Dalam bekas yang lain masukkan telur,gula,susu dan vanilla pukul dengan mixer sehingga berbuih.
3. Campurkan bahan yang dipukul dengan mangkuk yang mengandungi tepung,serbuk penaik dan garam.
4. Gaul sehingga sebati.
5. Letakkan adunan di dalam beg piping.
6. Tuang minyak kedalam periuk yang besar setinggi 2.5 sm. Panaskan minyak 350 darjah F.
7. Paip adunan membentuk garis panjang dan lurus ke dalam minyak dan goreng sehingga keemasan.
8. Angkat dan toskan minyak seketika seblom disalut dengan cinimon gula.
9. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan: 4- 5 orang
Waktu memasak:25 hingga 30 minit
Cara memasak: Goreng
Jenis masakan: Kudapan Amerika Syarikat (U.S.A)
Keistimewaan:Enak dimakan dengan coklat sos dan sos/jem buah-buhan beri
Info chef : Adunan bater tradisi menggunakan tepung , gula, susu , vanilla dan tepung, seaakan sama dengan adunan membuat penkek tradisi Amerika Syarikat tetapi adunannya tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
3. PRETZELS

BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan susu segar
- 1 1/2 sudu makan yis
- 6 sudu makan gula perang
- 4 sudu makan mentega | lembutkan pada suhu bilik
- 4 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu kecil garam halus
- 1/3 cawan baking soda
- 3 cawan air suam
- 8 sudu makan mentega | dicairkan
- Garam kasar secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Suamkan susu dalam ketuhar mikro atau dapur gas lebih kurang 1 minit. (Jangan terlalu panas, biar boleh sentuh dengan jari)
2. Masukkan yis dan kacau, biarkan lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan mentega dan gula.
4. Masukkan tepung secawan demi secawan, dan tambahkan garam halus.
5. Uli dengan mixer dengan cangkuk dohk, atau dengan tangan lebih kurang 10 minit.
6. Masukkan doh ke dalam mangkuk yang bergris dengan minyak. Tutup dan biarkan mengembang selama 1 jam.
7. Apabila doh mengembang kepada dua kali ganda, tumbuk-tumbuk sedikit supaya udara yang terperangkap keluar.
8. Panaskan oven dalam suhu 230 darjah celciusC.
9. Bahagi doh kepada 12 bahagian. Uli supaya doh memanjang.
10. Satukan baking soda dan air suam ke dalam bekas.
11.Pintalkan doh kepada bentuk pretzel dan celup ke dalam bekas air baking soda. Letakkan ke dalam dulang beralas parchment paper.
12. Renjis dengan garam kasar.
13. Bakar lebih kurang 7 ke 10 minit atau sehingga keperangan.
14. Celup ke dalam mentega cair semasa masih panas.
Saiz hidangan: 12 biji
Waktu memasak:25 hingga 30 minit
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Berasal dari Itali , popular di German
Keistimewaan:Sedap dihidangkan dengan sos cicah seperti sos karamel, coklat, serbuk kayu manis bergula dan krim keju bawang putih.
Info Chef : Anda juga meletakkan ‘topping’ seperti keju parmesan, serbuk kayu manis, coklat, butter scoth dan lain-lain
4. LAWAWA SEAFOO QUICHE (prawn Quiche)

BAHAN BAHAN
- 5 keping kulit popia | dipotong 12
- 200gm udang
- 50gm tepung
- 20gm mentega
- 20gm bawang merah
- 200gm ‘heavy cream’
- 10gm lada hitam
- 10gm cendawan butang | dimayang
- 20 gm keju
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Cara masak inti quiche :
1. Cairkan mentega dalam kuali.
2. Masukkan bawang yang dimayang dan cendawan butang,
3. Kemudian masukkan tepung dan udang dan biarkan seketika.
4. Masukkan pula heavy cream, garam dan juga lada hitam.
5. Biarkan sehingga sebati dan agak pekat. Padamkan api.
Cara membuat acuan quice :
1. Potong kulit popia menjadi 12 bahagian.
2. Lalu disusun dalam acuan muffin
3. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah Celcius, dan bakar selama 10 minit
4. Apabila acuan sudah masak, masukkan inti yang sudah sejuk tadi.
5. Letakkan keju dan udang diatasnya, dan bakar semula kira-kira 5 minit dalam oven.
6. Sajian siap dihidang
5.VOLCANO BEEF CHEEZY ONION

BAHAN-BAHAN:
- 200 gram keju Mozzarella (dipotong dadu kecil)
- 400 gram daging cencang
- 3 biji bawang Holland (dibelah dua)
- 5 helai daun oregano (dicencang halus)
- ½ kg serbuk roti
- 2 biji telur
- 300 gram tepung gandum
- 1 sudu teh paprika
- Serbuk perasa
- Keju krim (untuk sos)
- Minyak masak (untuk menggoreng)
CARA MEMASAK :
1. Gaul daging cencang bersama daun oregano, paprika dan serbuk perasa.
2. Belah bawang Holland kepada dua bahagian dan leraikan.
3. Kemudian, masukkan daging yang telah siap digaul tadi ke dalam bawang dan sumbatkan bersama keju Mozzarella.
4. Bulat-bulatkan dan gaul di dalam tepung gandum.
5. Sesudah itu, celupkan ke dalam telur dan serbuk roti.
6. Akhir sekali, goreng hingga berwarna keemasan.
7. Boleh dihidangkan bersama keju krim.
Kek Buah Bakar Makin Lama Makin Lembab,Versi Buah Berselerak.

Ni dia resipi kek buah berselerak yang sedap lembab. Makin lama disimpan bila keluar dari peti sejuk, bila digigit ya ampun sedap kemain lagi.
Ni resipi kek buah versi bakar oleh Mariana Zainal yang sudi berkongsi resipi mengikut olahannya sendiri, Katanya, “InsyaAllah sedap tak manis tahap potong kaki. Mudah sebab tak payah kukus, bakar aje dalam oven.”
Pesan Mariana lagi. “Study dulu resipi baru buat.” Baginya nak sedap lagi gunalah mentega premium walau lebih mahal tetapi berbaloi-baloi lebih lazat lagi
KEK BUAH SELERAK VERSI BAKAR

.
BAHAN-BAHAN :
- 250gm mentega anchor ( atau mentega pure butter)
- 180gm gula perang – beli online DI SINI
- 5 biji telur gred A
- 300gm tepung naik sendiri |asingkan 50gm untuk salut pada buah-buahn kering dan coklat*callebaut) – beli online DI SINI
- 1 sudu teh baking powder – beli online DI SINI
- 1/2 sudu teh baking soda (soda bicarbonat) -beli online DI SINI
- 1 sudu teh esen vanila – beli online DI SINI
- 500gm buah-buahan kering (Marian guna kismis sultanas. nak kurangkan pun boleh aje
- Sedikit coklat callebaut ( untuk taburan atas kek, tak letak pun tak apa) beli DI SINI
- 50ml susu cair – beli online DI SINI
- 1 1/2 sudu besar oren sunquick
- 1 sudu besar parutan kulit lemon
* Callebaut jenama coklat belgium
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentga dan gula perang, selama 10 minit guna mixer.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji, setiap biji pukul 1 minit (kelajuan tinggi)
3. Masukkan esen vanila, oren sunquick dan parutan lemon. Pukul dalam 1-2 saat dan matikan mixer.
4. Kemudian masukkan tepung dan susu cair berselang seli ke dalam adunan. Kaup balik sehingga sebati dan kemudian masukkan buah-buahan kering yang sudah dislaut tepung, kacau jangan lama.
5. Panaskan oven, griskan mentega dalam loyang saiz 8 inci dan lapikkan baking paper.
6. Masukkan adunan, ratakan dan hentakkan loyang .
7. Taburkan buah-buahan kering dan coklat callebaut.
8. Bakar selama sejam dalam suhu 170- 180 darjah Celcius, guna api atas dan bawah
9. Sebelum angkat cucuk dahulu guna lidi, kalau tak melekit tanda kek dah cukup masak.


.
Kredit foto & resipi : FB Mariana Zainal
INGIN MEMBELI OVEN TERBARU UNTUK MEMUDAHKAN KERJA MEMBAKAR KEK, JOM BELI ONLINE DI SINI
JOM TENGOK VIDEO MASAKAN INI:
DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :
Sedap Menawan Selera, Jom Cuba Buat Kek Pandan Cheese Leleh, Guna Sukatan Cawan Saja
https://www.rasa.my/kek-lejen-asam-manis-buat-ketagih-nak-makan/
Keropok Homemade Guna Kuetiau Kering, Perisa Kari Penyedap Rasa

Jika sebelum ini, laksa kering dijadikan keropok ala Twisties, kali ini tak sangka kuetiau kering juga sedap dibuat keropok. Tak usah kata anak-anak, golongan dewasa pun menggemarinya.
Hasil perkongsian resipi daripada Hanaeza Aez ini menggunakan kuetiau kering yang dicampurkan dengan pelbagai bahan campuran sebagai rencah untuk menyaluti laksa kering tersebut.
Boleh buat pada bila-bila masa, bukan sekadar mengisi balang pada Hari Raya. Snek ini memang ralit dibuatnya. Tak sedar, makan dah habis sebalang. Sedap sangat.
BAHAN UTAMA:
1 paket kuetiau kering
BAHAN SEASONING:
1 sudu besar rempah kari – Boleh beli online di sini
1 sudu kecil serbuk kunyit – Boleh beli online di sini
2 sudu besar gula merah (Jaggery) – (apa-apa gula selain gula putih seperti Organic Raw Cane Sugar (ORCS) pun boleh)
1 sudu kecil garam bukit – Boleh beli online di sini
2 sudu besar chia seed

CARA-CARA MEMASAK:
Patah-patahkan kuetiau kering dan gorengkannya sehingga betul-betul kembang.

Pastikan minyak mencukup. Ianya akan mengembang sama seperti kita menggoreng keropok ikan. Dah selesai goreng, sejukkan seketika.

Kisar semua bahan seasoning sehingga halus.

Masukkan kuetiau kering yang telah sejuk tadi ke dalam bekas kedap udara.
Kemudian, masukkan bahan seasoning ke dalam bekas yang sama.
Goncangkan bekas sehingga semua kuetiau kering tadi bersalut sepenuhnya dengan serbuk seasoning tadi.

Dah siap.
Kredit: Hanaeza Aez
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Cucur Ikan Bilis Jagung Lembut, Sejak Tahu Tips Ni Asyik Buat Je
Tak Sangka Sedap Betul Terung Goreng Bertuna, Guna Bahan Sedia Ada
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

