Cara masakan terbaik untuk menikmati kemanisan isi ikan segar ialah dengan cara mengukusnya. Dipadankan dengan perisa yang tidak terlalu ‘over’ dan ada sedikit citarasa thai, sememangnya hidangan ini anda perlu nikmati. Memang sedap & lebih sihat.

SIAKAP STIM HALIA ISTIMEWA

Ads

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ikan siakap
  • 2.5cm halia
  • 3 ulas bawang putih | ditumbuk
  • 3 batang serai | ditumbuk
  • 5 ulas bawang merah | ditumbuk
  • ½ sudu makan serbuk lada hitam | ditumbuk
  • 5 sudu makan sos tiram
  • 2 biji limau nipis diperah air
  • 2 biji cili merah | dihiris
  • 1 biji buah tomato | dipotong dadu
  • 1 tangkai daun sup
  • Garam secukup rasa

 

CARA MEMASAK:

Ads
  1. Bahan yang dikisar tadi digaul pada ikan bersama garam serbuk lada hitam, dan sos tiram. Perap kira-kira 15 minit.
  2. Cili merah, tomato dan daun sup ditabur di atas ikan. Gunakan tomato untuk sedikit rasa masam supaya seimbang dengan rasa sos tiram.
  3. Stim / kukus ikan siakap 20 minit. Kira-kira 5 minit sebelum angkat, perah air perahan limau nipis.

 

Ads

Info Chef:  Sebaik-baiknya hidangan hendaklah terus dinikmati kerana enak dinikmati panas

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI