Ads
Home Makan Simpan Dalam Balang, Tip Lobak Merah Kekal Segar Berbulan-Bulan

Simpan Dalam Balang, Tip Lobak Merah Kekal Segar Berbulan-Bulan

Ads

Sayur lobak merah ini memang selalu kita guna dalam masakan. Disebabkan itu ramai yang membeli dalam kuantiti banyak terutama bila harga murah.

Bila banyak stok lobak merah cara simpan pun kena betul supaya dapat tahan lama. Salah satu cara yang boleh digunakan untuk memastikan lobak merah ini kekal segar dan tahan berbulan-bulan adalah dengan menyimpannya dalam balang.

Tip simpan lobak merah agar kekal segar berbulan-bulan

Caranya adalah seperti berikut;

Ads

1. Sediakan balang yang sesuai

2. Potong lobak jika panjang supaya muat dalam balang.

3. Susun lobak merah yang dipotong ke dalam balas dan isi air hingga penuh balang.

Simpan Dalam Balang, Tip Lobak Merah Kekal Segar Berbulan-Bulan

Ads

4. Simpan balang dalam peti sejuk, seminggu sekali boleh tukar air.

Lobak yang disimpan dengan cara ini boleh tahan hingga berbulan-bulan. Tetap segar, tak kecut atau lembik.

Ads

Tip & foto: Awyn Othman

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI