Sos Pencicah Thai Sedap, Mudah & Boleh Makan Banyak Kali.

Share

Bulan puasa ni, ramai yang suka makan hidangan rebus dan bakar seperti sotong bakar, daging bakar

, kerang rebus dan sebagainya. Memang sedap. Kena pula dengan sos yang mantap, fuh…memang tak sedar makan banyak. Bagi anda yang tercaro-cari resipi Sos Pencicah Thai, saudari Siti Zubaidah Ibrahim ada kongsikan resipinya. Istimewa, sukatan ni untuk jumlah yang banyak. Jadi bolehlah simpan dalam peti sejuk dan guna banyak kali. Jimat masa & lebih mudah.

CARA BUAT PENCICAH THAI SEDAP & MUDAH

BAHAN-BAHAN:

  • 7-8 ulas bawang putih
  • Cili padi hijau & merah – jumlahnya bergantung pada kepedasan masing-masing
  • Akar pakchi / ketumbar secukupnya
  • Daun ketumbar – hiris / cincang halus
  • 6-7 biji limau nipis
  • 2 ½ sudu makan sos ikan
  • Gula dan garam secukupnya – jika perlu

CARA MEMASAK:

1. Cincang halus @ tumbuk bawang putih, cili padi dan akar ketumbar. Masukkan ke dalam mangkuk.

2. Perah jus limau nipis dan masukkan sos ikan. Tambahkan gula dan garam sedikit sahaja kerana sos ikan sudah ada perasa.

3. Masukkan hirisan daun ketumbar. Gaul rata.

4. Jika sos pencicah terlalu pekat, boleh tambah sedikit air suam.

5. Sedia untuk dinikmati.

INFO: Sos boleh diletak dalam botol dan simpan dalam peti sejuk supaya tahan lama.

Kredit resipi & foto: Siti Zubaidah Ibrahim

ANDA JUGA BOLEH CUBA:

https://rasa.my/koleksi-30-hari-30-resipi-sahur-mudah-sedap-cepat-masak/

Published by
Nur