Step By Step Mi Goreng Basah Gerenti Sedap, Tak Perlu Garam & Gula

Share

 

Kali ini RASA ingin kongsikan cara membuat mi goreng basah. Memang sedap kalau buat untuk dimakan ketika sarapan. Tak perlu letak garam dan gula. Ramuan yang digunakan sudah cukup menyelerakan, sudah cukup masin manisnya.

 

MI GORENG BASAH

BAHAN-BAHAN
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
4 sudu besar cili kisar
5 sudu besar sos cili (BELI DI SINI)


1 sudu besar sos tiram (BELI DI SINI)
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap mi
10 ekor sotong (dibersihkan, potong dan tos)
1 peket bebola ikan (dibersihkan, potong dan tos)
1 cawan kecil air
1 ikat sayur sawi jepun (dibersihkan, potong dan tos)
1 bungkus mi kuning (basuh dan tos)
1 biji tomato (dibersihkan dan dibelah 6) BELI DI SINI

BAHAN TUMBUK PECAH-PECAH
10 biji cili api
3 ulas bawang putih (BELI DI SINI)

Beli lesung batu di sini

CARA MEMBUAT

1. Panaskan kuali, masukkan minyak masak.
2. Tumiskan cili kisar dengan bahan tumbuk pecah-pecah sampai garing sedikit.
3. Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan, kicap pekat, kicap manis, kicap mi dan masukkan sotong dan bebola ikan.
4. Masukkan air.

.

5. Masak sekejap dan kacau sehingga sebati. Masukkan sayur sawi jepun dan kacau lagi.
6. Selepas itu, masukkan mi kuning dan tomato. Kacau bagi sebati dan masak. Siap.

.

 

INFO:

1. Mi goreng basah ini tidak guna garam dan gula kerana semua kicap dan sos yang digunakan sudah cukup cita rasanya.
2. Anda boleh tambah bahan lain seperti udang, hirisan daging atau kerang. Boleh tambah sedap lagi.

Sumber: Ieda Roslieda

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/

Jom tengok video ni

 

Published by
Maryam Elyas