Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas

Bihun keras goreng yang dituangkan dengan kuah panas jernih yang segar.

HIONG TAI MAI FAN

BAHAN-BAHAN:

  • Bihun – dileraikn dan “deep fried”
  • 2 ulas Bawang putih
  • 1cm halia
  • 3-4 ekor udang
  • Isi ayam
  • Fishcake
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecik kicap cair
  • Sawi
  • 1 sudu kecil minyak bijan (ini wajib untuk naikkan aroma)
  • Sedikit lada putih
  • Garam
  • 1 cawan air

Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas

Ads

 

CARA MEMASAK
1. Leraikn bihun kemudian goreng secara “deep fried”. Angkat dan toskan.

Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas

2. Panaskn sedikit minyak & minyak bijan. Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau

Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas

3. Masukkan ayam dan goreng sebentar. Masukkan fishcake & udang dan goreng hingga masak

Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas  Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas

4. Masukkan sos tiram & kicap cair. Tuangkn air. Biar mendidih dan masukkn lada putih.

Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas

Ads

 

5. Pecahkn telur dan kacau kemudian masukkan sawi.

Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas

Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas

6. Bancuhkn tepung jagung dengan sedikit air. Tuang bancuhan sedikit demi sedikit ikut kepekatan yg dikehendaki

Ads

Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas

7. Tuangkn ke atas bihun yang telah digoreng tadi

Step By Step Hiong Tai Mai Fan Masakan Panas

KREDIT RESIPI & GAMBAR: Ahmad Shukri Shukor

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI