Siapa kata aiskrim boleh dapat di kedai je? Haa kita boleh buat sendiri taw. Silap-silap lagi sedap dari yang ada di kedai. Jom kita cuba buat aiskrim potong kacang merah!Selamat mencuba! 

 

Resipi Aiskrim Potong Kacang Merah Homemade

Ads

 

Bahan A

  • 200gm gula pasir (boleh kurangkan jika kurang suka manis) 
  • 3sudu besar susu tepung
  • 350ml air

Bahan B

  • 2 sudu besar tepung ubi
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 50ml air

-campurkan tepung-tepung dengan air – kacau rata.

Ads

Bahan C

  • 80gm susu pekat (ikut tahap kemanisan yg disukai) 
  • 500ml santan pekat atau susu cair 2 tin (ika pakai susu cair)
  • 250gm kacang merah dalam tin di lecek (lagi banyak kacang lagi sedap dan apa-apa jenama tidak kisah, nak rebus kacang merah sendiri pun boleh) 
  • Sedikit pewarna merah ataupun sedikit kordial sirap
  • Daun Pandan (bagi wangi)
  • Paling penting jangan lupa letak garam secukup rasa bagi rasa lemak 

Cara Penyediaan

Ads
  1. Guna kaedah whisk supaya tidak berketul-ketul dan sentiasa di kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana.
  2. Masak bahan A sehingga gula larut. Masukkan bahan B sampai didih. Masukkan bahan C. Apabila mendidih, matikan api.
  3. Tuang dalam acuan aiskrim atau plastik aiskrim malaysia pun boleh.
  4. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam peti ais dan bekukan.

https://www.facebook.com/GoGojeS.by.Ika/videos/1942727619133920/

Kredit Resipi: Nur Atikah

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI