Kuih Dangai ni, anda ke pasar malam pasti beli. Bau harum kelapa yang dibakar memang menaikkan selera. Anda pun boleh hasilkan kuih ini di rumah. Jom lihat bahan-bahan serta cara-caranya.

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • 1 biji kelapa parut (putih sahaja)
  • 150gm tepung pulut
  • Gula pasir secukupnya (ikut manis yang anda suka)
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

  1. Gaul semua bahan hingga sebati.
  2. Masukkan ke dalam acuan dangai atau guna loyang je. Tekan-tekan bagi sama rata, namun jangan tekan padat sangat ( akak alaskan loyang dgn baking sheet. Jadi tak cepat hangit)
  3. Bakar api atas bawah pada suhu 170C sehingga keperangan. Anggaran masa dalam 20 minit bergantung pada ketuhar masing-masing.

Nota: Jangan bakar lama sangat nanti dangai keras dan tidak sedap. Dangai yang enak mempunyai tekstur garing di luar dan lembut di dalam.

Ads

 

Ads

Kredit resipi & gambar: Juelzam Jaafar

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI