Pisang ada dan daun pisang pun banyak di dapur. Apa menu yang boleh dibuat untuk makan petang?
Apa kata jom buat lepat pisang yang mudah sangat untuk dibuat. Ikut sahaja step-by-step oleh Tuan Adriana Arissa ini.
Makan panas-panas lagilah bertambah sedap.
LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN:
13-15 biji pisang berangan @ emas
1 – 1 1/2 cawan tepung gandum – beli online di sini
1/2 cawan gula – beli online di sini
Sedikit garam
INTI
2 cawan kelapa parut putih
Sedikit garam
CARA-CARA:
1.Lenyek pisang sehingga hancur. Lepas itu, masukkan gula dan garam. Gaul sebati.
2. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Ada yang suka pisang lebih atau tepung gandum lebih. Ikut citarasa.
3.Layur daun pisang terlebih dahulu, kemudian boleh mula buat lepat. Isi satu sudu besar penuh adunan ke dalam daun pisang dan letak kelapa parut.
4.Kukus selama 15-20 minit. Sedia untuk dihidang.
Kredit resipi: Tuan Adriana Arissa
Anda perlukan alat pengukus atau peralatan memasak yang memudahkan kerja? Boleh beli online di sini
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Buat Sendiri Aiskrim Goreng Sedap Guna Roti Sandwic. Mantap!
Sedap Tapi Tak Ramai Yang Tahu, Ini Resipi Lauk Masak Lada Ikan Pari
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
6 Jenis Cookies Ringkas & Sedap Untuk Raya Ni.
Setiap kali lebaran, cookies antara carian yang popular dalam variasi hidangan Aidil Fitri. Kepada pencinta cookies, berikut dikongikan tujuh resipi cookies dan biskut yang ringkas, mudah disediakan dan sedap rasanya. Maklum kalau nak beli sebalang biskut sekarang ni agak mahal, jadinya jomlah kita buat sendiri.
WHITE ALMOND COOKIES
BAHAN A:
- 250gm mentega
- 80gm gula perang
- 80gm gula kaster
- 1biji kuning telur
BAHAN B:
- 100gm hirisan badam
- 200gm choc chip
- 350gm tepung gandum
- 1sudu teh baking pawder
- 1sudu teh soda bikarbonat
- Sedikit asen vanila
- 1sudu teh butter oil
CARA MEMASAK:
- Satukan mentega dan gula. Pukul hingga berkrim.
- Tambah telur dan pukul sebati.
- Masukkan bahan B dan gaul hingga rata.
- Masukkan dalam piping bag, kemudian gunting hujung piping bag lebih kurang satu inci.
- Paip doh ikut keselesaan masing-masing.
- Bakar dengan suhu 180°C selama 30minit atau bergantung pada
- Sejukkan atas redai, sebelum sedia disimpan.
HEAVEN CHOC COOKIES
BAHAN A:
- 250gm mentega
- 170gm gula ising
- 1biji kuning telur
BAHAN B:
- 300gm tepung gandum
- 100gm choc chip
- 80gm badam cincang
- 50gm cornflake diramas
- 2 sudu makan serbuk koko
- 2 serbuk koko hitam serbuk koko hitam
- 1sudu kecil esen vanilla
CARA MEMASAK:
- Satukan mentega dan gula. Pukul hingga berkrim.
- Tambah telur dan pukul sebati.
- Masukkan Bahan B, gaul hingga rata.
- Masukkan adunan dalam piping bag.
- Potong hujung piping bag, kemudian paipkan doh mengikut cita rasa .
- Bakar dengan suhu 180°C selama 30 minit.
- Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
NESTUM CHOC
BAHAN A:
- 250gm mentega
- 110gm gula ising
- 40g susu penuh krim
- 60g tepung ubi
- 280g tepung gandum
- 50g tepung kentang
- 30g nestum
- 1sudu kecil esen vanila
BAHAN B (Hiasan):
- Coklat masakan
- Nestum
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan A.
- Adun menjadi doh lembut.
- Ambil doh dan bentukkan bulat anggaran 9-10 gram, kemudia leperkan sedikiT
- Susun dalam loyang pembakar .
- Bakar pada suhu 180°C selama 30 minit.
- Setelah sejuk celupkan dalam coklat masakan yang sudah dicairkan.
- Salutkan biskut dengan nestum.
- Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
BUTTER ALMOND
BAHAN A:
- 250gm mentega
- 1 sudu makan shortening
- 150gm gula kaster
- Sedikit garam
- 1biji kuning telur
BAHAN B :
- 240gm tepung gandum
- 240gm tepung jagung
- BAHAN C:
- Kuning telur
- Badam cincang
CARA MEMASAK:
- Putar gula dan mentega hingga sebati.
- Masuķkan telur dan garam. Adun sebati.
- Satukan bahan B dan sebatikan hingga menjadi doh
- Terap setebal 10mm dengan acuan kesukaan anda.
- Sapu kuning telur dan taburkan badam cincang pada permulaan biskut.
- Bakar pada suhu 180°C selama 30minit.
- Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
CASABLANCA COOKIES
BAHAN A:
- 130g mentega
- 20g shotening
- 70g gula kastor
BAHAN B:
- 30g oat | dibakar sekejap
- 30g nestum
- 30g serbuk badam
- 20g bijan hitam
BAHAN C:
- 10g tepung beras
- 25g tepung jagung
- 150g tepung gandum
BAHAN HIASAN:
- Kuning telur
- Ceri merah
- Ceri hijau
CAR MEMASAK:
- Satukan bahan A. Gaul rata asalkan sebati sahaja.
- Masukkan bahan Gaulkan bersama.
- Kemudian tambahkan dengan bahan C dan sebatikan menjadi doh lembut.
- Terap doh setebal 10mm. Bentuķkan ikut kreativiti.
- Sapukan kuning telur. Serikan dgn sedikit ceri merah dan hijau.
- Bakar suhu 180° C selama 30 minit .
- Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
SUJI BRUNAI
BAHAN A:
- 200gm minyak sapi
- 100gm shotening
- 180gm gula halus
- 1biji kuning telur
- 1sudu kecil esen vanila
BAHAN B:
- 370gm tepung gandum
- 80gm tepung suji
- 80g tepung jagung
BAHAN C ( Hiasan ):
- 50g nestum | kisar
- 50g susu tepung penuh krim
- Gula ising | jika suka
CARA MEMASAK:
- Gaul rata minyak sapi, shotening dan gula ising.
- Masukkan telur dan esen vanila.
- Gaulkan sekejap asalkan sebati sahaja.
- Satukan bahan B, masukkan dalam bahan A.
- Gaul sebati menjadi doh, kemudian terap nipis dengan acuan bulat.
- Bakar suhu 180°C selama 30minit bergantung pada ketuhar masing-masing.
- Sejukkan biskut dan baru salutkan dengan bahan C.
- Sedia disimpan dalam bekas kedap udara.
6 Cara Masak Kek Dari Kek Keju. Perrghh Meleleh & Cair Di Mulut.
Kek kalau bahannya dari krim keju, memang sedap tak terkata. Penggemar keju lagi lah pula. Biasanya kek keju asli yang menggunakan bahan asas krim keju dimasak menggunakan teknik ‘water bath’, iaitu tin pembakar kek dialas dengan bekas berisi air semasa membakarnya.
Tetapi jika digunakan sebagai sapuan atau krim lapisan kek seperti Kek Red Velvet dan Kek Lobak Merah, boleh dibakar seperti kek biasa aje.
Hujung minggu ni ceriakan mood anak-anak dengan kek keju yang cair di mulut ini…yummy.
1.RED VELVET CAKE
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek span:
- 200 gm mentega
- 660 gm gula halus
- 7 biji telur
- 30 gm esen vanila
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 100 gm tepung jagung
- 20 gm serbuk koko
- 400 ml minyak masak
- 350 ml susu + air lemon 50 ml
- Beberapa titik pewarna merah
Bahan krim :
- 500 gm krim keju
- 200 gm gula halus
- 2 sudu makan air lemon
- 200 gm krim manis (pukul hingga kembang)
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Setelah kembang masukkan esen vanila dan telur sedikit demi sedikit, dikaup balikkan.
3. Setelah sebati masukkan tepung, soda bikarbonat, tepung jagung dan tepung koko sehingga sebati.
4. Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan campurkan campuran susu dan lemon dan kacau hingga sebati.
5. Titikkan pewarna merah. Dan asingkan adunan kepada bekas loyang pembakar, berasingan, ikut berapa lapisan kek yang ingin dibuat.
6. Akhir sekali masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 40 minit hingga masak.
Cara memasak bahan krim :
1. Campurkan semua bahan krim dan kacau sehingga tidak berketul.
2. Kemudian masukkan krim manis dan kacau hingga sebati.
Cara membuat lapisan kek:
1. Buang kulit lapisan atas kek dan bersihkan permukaannya.
2. Sapu rata-rata air suam atas kek tadir.
3. Sapu adunan krim keju di atas kek
4. Ulangi langkah tadi sehingga lapisan teratas.
5. Setelah selesai, hiaskan kek ikut citarasa anda.
INFO CHEF :Bagi mendapatkan kek yang gebu gunakan susu segar penuh krim (full cream). Jangan gunakan susu rendah lemak jika mahukan kek yang berlemak, gebu dan lembut
Saiz hidangan : Kek seberat 1kg
Waktu Memasak : 1 jam setengah
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Rasa kek gebu dan lembut dan boleh dimakan begitu sahaja tanpa krim.
2. KEK LOBAK MERAH DENGAN BADAM
BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
- 200 gm tepung gandum atau tepung kek | diayak
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat | diayak
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis | diayak
*Satukan semua bahan A ini, kemudian di ayak.
Bahan B:
- 250 gm lobak merah | diparut halus dan telah di perah
- 100 gm almond nibs | dipanggang dahulu selama 5 minit dalam oven pada suhu 160 C)
- 240 gm gula halus
- 180 gm minyak jagung
- 2 biji telur saiz A
Bahan krim keju :
- 150 gm krim keju
- 30 gm mentega tanpa garam
- 60 gm gula aising
- 10 gm whipping cream
*Badam hancur (kasar) @ almond nib dan parutan keju cheddar untuk hiasan
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Putar gula dan telur hingga kembang
2. Masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga sebati dengan kelajuan sederhana
3. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan lobak dan badam, kaup balik sehingga adunan sebati.
5. Sediakan loyang pembakar 23 sm, lapik loyang dengan kertas pembakar dan sapukan sedikit mentega pada loyang.
6. Tuangkan adunan dan bakar adunan di dalam ketuhar pada suhu 170 darjah celcius yang telah di panaskan dahulu selama 15 minit.
7. Bakar kek selama 40-50 minit bergantung kepada oven masing-masing..
8. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar dalam loyang pembakar dan kemudian terbalikkan atas redai.
Krim keju :
1. Pukul keju krim,mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga kembang.
3. Masukkan whipping cream ke dalam adunan keju krim dan kaup balik adunan sehingga sebati. Krim keju sedia disapukan pada kek.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat saiz 23 sm (1.5 kg)
Waktu memasak: 40 – 50 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Kek lobak merah klasik denan ‘topping’ krim keju yang lazat.
INFO CHEF : Selain badam anda juga boleh menggantikan dengan kacang walnut atau jenis kekacang , panggang dahulu kekacangnya. Lobak merah hendaklah disagat kasar.
3. KEK KEJU OREO
Bahan-bahan:
Bahan dasar kerak :
- 80 gm biskut oreo | telah di asingkan intinya
- 50 gm mentega | yang dicairkan
Bahan krim keju :
- 250 gm krim keju @ cream cheese
- 200 gm non dairy whipping cream
- 150 gm yogurt biasa
- 50gm gula kastor
- 15 gm gelatin
- 60 ml air panas
- 50 gm serbuk oreo dan sedikit biskut oreo sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
Dasar kerak:
1. Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang spring form 18cm. Alas loyang dengan pembalut plastik atau kertas minyak supaya senang untuk dikeluarkan.
2. Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padatkan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit hingga sejam.
Kek krim keju :
3. Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan.
4. Pukul krim keju cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu.
5. Masukkan yogut dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
6. Gunakan spatula, masukkan serbuk oreo dan kacau sedikit. Tidak perlu kacau sebati.
7. Tuang separuh adunan ke dalam loyang biskut tadi. Letakkan beberapa keping biskut oreo dan tuangkan baki adunan cheese di atasnya.
6. Sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 2 kg)
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak :Gelatin panas dan didinginkan dalam peti sejuk
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Biskut oreo memberi kelainan rasa pada kek keju
INFO CHEF : Balut dasar loyang pembakar menggunakan plastik pembalut untuk memudahkan kek dikeluarkan dari loyang pembakar.
4. KEK VANILA KEJU LELEH
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek vanilla span:
- 150gm tepung superfine
- 150 gm gula kastor
- 5 biji telur gred A
- 1 sudu besar ovalet
- 1 sudu kecil serbuk penaik | diayak
- 80 ml susu segar
- 80 ml minyak jagung
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping keju leleh :
- 250 gm keju krim
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan non dairy whipping cream
- Parutan keju cheddar | sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
Kek vanilla span :
1. Satukan tepung, gula, telur, ovalet dan baking powder. Pukul selama 5 minit.
2. Perlahankan mixer, masukkan susu segar dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
3. Matikan mixer, masukkan minyak jagung dan gaulkan secara kaup balik.
4. Sediakan loyang pembakar bersaiz 20 sm inci (disapu mentega serta dialas bahagian bawah loyang pembakar. Masukkan adunan dan hentakkan sedikit adunan.
5. Bakar kek pada suhu 170 darjah selama 25-30minit.
6. Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan biarkan selama 1 minit (bertujuan supaya kek tidak mengecut dan turun).
7. Selepas itu terbalikkan semula loyang dan keluarkan kek.
Topping krim keju :
1. Satukan keju, susu pekat dan non dairy whipping cream dan kacau sebati.
2. Tuang adunan kejue ke atas kek vanilla tadi.
3. Hiaskan atas kek dengan parutan keju cheddar.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 2 kg) atau empat segi
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Lemak dan berkrim menepati selera pencinta keju
INFO CHEF : Setelah kek masak perlu segera diterbalikkan dari loyang dan dikeluarkan dari loyang untuk mengelakkan kek mengecut.
5. KEK KEJU BLUEBERI
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg krim keju | pilih krim keju sebenar
- 2/3 tin susu pekat
- 1 cawan krim putar @ whipping cream.
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu makan pai blueberi filling | boleh didapati dari kedai kek/bakeri
Bahan dasar kerak :
- 250 gm biskut marie
- 125 gm mentega | dicairkan
CARA MEMASAK:
Dasar kerak :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan mentega yang telah dicairkan.
3. Masukkan ke dalam tin pembakar berukuran bulat berukuran 25 sm .
4. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya supaya membentuk dasar yang padat
Krim keju :
1. Keluarkan krim keju 20 -30 minit sebelum digunakan.
2. Putar krim keju, susu dan krim putar hingga sebati.
3. Masukkan sedikit pai blueberi, gaulkan.
4. Tuangkan adunan dalam tin pembakar yang berisi biskut tadi.
5. Panaskan oven dan bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam.
6. Keluarkan dan bila sejuk masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari tin pembakar.
7. Hias kek dengan inti/filling blueberi di atasnya jika suka.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat bergaris pusat 25 sm
Waktu memasak: 3-4 jam
Cara Memasak : Bakar dengan teknik water bath (letakkan tin atas bekas berisi air)
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Buah blueberi mengatasi rasa muak keju.
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk dari peti ais.
6. KEK KEJU KIWI
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg krim keju
- 2/3 tin susu pekat
- 1 cawan krim putar @ whipping cream
- 1 sudu teh esen vanilla
- 5 sudu makan pai kiwi ‘filling’ (boleh didapati dari kedai kek)
Bahan dasar kerak :
- 250gm biskut marie | dihancurkan
- 125gm mentega | dicairkan
Bahan topping @ permukaan :
- 1 sudu teh serbuk gelatin
- 30 ml air
- 150 gm kiwi pie filling @ inti pai kiwi
CARA MEMASAK :
Dasar kerak :
1. Hancurkan biskut marie, kemudian cairkan mentega. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan.
2. Letakkan adunan dalam loyang bulat saiz 25 sm
3. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk agar dasarnya lebih padu.
Krim keju :
4. Keluarkan krim keju 20 – 30 minit sebelum digunakan.
5. Putar krim keju dan susu serta whipping cream sehingga sebati.
6. Masukkan sedikit pai kiwi dan gaulkan.
7. Tuangkan adunan ke dalam berisi biskut tadi.
8. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam.
9. Keluarkan dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang pembakar.
10. Hias atas kek dengan kiwi pie dan hirisan buah kiwi mengikut kreativiti anda
Hiasan permukaan /topping :
10.Campurkan gelatin dengan air dan panaskan sebentar sebentar supaya gelatin tadi larut. Selepas itu masukkan kiwi pai filling, kacau. Sedia untuk disapukan atas kek.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat bersaiz 25.4 sm
Waktu memasak: 3 jam
Cara Memasak : Bakar dengan teknik ‘water bath’
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Kek keju berkrim dengan rasa kiwi asli
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk-sejuk dari peti ais. Keluarkan kek dari Loyang pembakar, hanya selepas ia disimpan lebih dari 4 jam dan benar-benar sejuk.
Cara Buat Nutella Homemade Yang Sangat Mudah & Sedap
Anak-anak memang sukakan coklat Nutella. Selain disapu pada roti, makan macam tu je pun boleh habis satu balang. Jadi bolehlah cuba buat Nutella homemade perkongsian Puan Danita Daniels ni. Mudah sahaja. Malah kebersihan terjamin dan lebih jimat. Anak-anak senyum lebar.
RESIPI NUTELLA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 300gm kacang hazelnut
- 200gm coklat susu ( milk chocolate) – cair dan sejukkan
- 4 sudu maka serbuk koko
- 130gm gula ising – ayak
- 1 sudu teh esen vanilla /vanilla extract
- 2 sudu makan minyak sayur / canola
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar dan bakar kacang hazelnut pada suhu 180C selama 20-25 minit hingga naik bau. Pastikan tidak hangus.
2. Keluarkan kacang dan kupas kulit kacang menggunakan kain hingga semua kulit tanggal. Untuk mudah kerja, boleh beli kacang hazelnut yang telah siap kupas.
3. Masukkan kacang ke dalam food processor dan kisar hingga hancur dalam 2-4 minit.
4. Bila kacang hazelnut dah jadi hancur (tekstur macam kacang tanah nak buat kuih kacang tu), kisar lagi hingga jadi pes yang licin.
5. Masukkan serbuk koko, gula ising, coklat yang dicairkan, esen vanilla dan minyak.
6. Kisar lagi hingga jadi halus dan licin macam nutella yang beli di kedai.
7. Jika kisar guna blender, kena banyak kali berhenti supaya blender tak berbau hangus.
8. Kalau guna blender, setaip kali berhenti, kena kikis sisa kacang di bahagian tepi supaya semua bahan dapat kisar sempurna.
9. Masukkan nutella ke dalam balang atau bekas kedap udara. Ia tahan beberapa minggu dalam suhu bilik. Boleh juga simpan dalam peti sejuk.
Kredit resipi & foto: Danita Daniels