Geram tengok pau gebu macam ni. Licin saja permukaannya langsung tiada kedut.  Kita juga sebenarnya boleh hasilkan pau sebegini, asalkan tahu rahsianya.

Tak lokek berkongsi rahsia tersebut, Rahmah Rosmin yang sebelum ini membuat pau untuk jualan turut menurunkan tip membuat pau yang cantik, gebu dan licin.

Rahsia buat kuih pau yang gebu & licin

Tip Buat Pau Supaya Hasilnya Cantik Gebu, Licin Tiada Kedut

 

Bahan A

1/2 cawan air suam kuku (boleh tambah jika adunan masih keras)
1 sudu teh yis
1sdb gula kastor
Satukan semua bahan di atas dalam satu bekas kacau dan biarkan berbuih (lebih kurang 5-6 minit)

Ads
Bahan B

2 cawan tepung pau / tepung gandum
1 sdb penuh (membukit) shortening
1 sdb susu pekat manis
1 sudu teh baking powder
1sudu teh super cream/apa2 pelembut roti (tak letak pun boleh)
Secubit garam
Satukan semua bahan B di atas, gaul hingga jadi serbuk

 

Cara membuat

1. Masukkan larutan yis ( bahan A) ke dalam bahan B. Gaul rata dan uli, tambah air sedikit demi sedikit sekiranya doh masih keras (doh jangan keras dan jangan lembik)

2. Uli doh hingga sebati dan licin. Tutup doh & rehatkan sekejap dalam 5-10 minit.

3. Kemudian buat bulat ikut saiz yang disukai.

4. Ambil satu adunan masukkan inti dan letak atas kertas minyak, perap hingga naik lebih kurang 25 – 30 min (bergantung pada keadaan).

5. Kukus 7 hingga 8 minit.

Ads

Tip waktu mengukus: Sebelum kukus balut penutup kukusan untuk menggelakkan air menitis agar hasil pau gebu cantik. Selain itu elak juga kukus dalam tempoh yang lama kerana pau akan berkedut, tak licin.

INFO: Sukatan guna cawan & sudu metrik

Hasilnya

Tip Buat Pau Supaya Hasilnya Cantik Gebu, Licin Tiada Kedut

Ads

 

Selamat mencuba.

Sumber: Rahmah Rosmin

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI