Selalu buat telur dadar kita terus pecah telur, letak garam dan tambah bawang atau cili sikit dan terus goreng. Ini pun dah sedap.

Tapi untuk telur dadar kita jadi lebih sedap, crispy dan gebu kat dalam boleh ikut pula cara yang dikongsi oleh Fika Chan ini.

Rupanya untuk hasilkan telur dadar yang sebegini kena tambah lagi dua bahan iaitu cuka dan air.

Ads
Cara buat telur dadar yang crispy di luar, gebu di dalam

Tip Buat Telur Dadar Yang Paling Sedap Crispy Di Luar, Gebu Di Dalam

Caranya

1. Pecahkan 2 biji telur
2. Masukkan bawang holland yang dicincang.
3. Masukkan garam, serbuk Cukup Rasa
4. Letak juga 1 sudu cuka dan 1 sudu air (boleh kurangkan cuka kepada setengah sudu juga).
5. Kemudian pukul sampai kembang dan berbuih
6. Panaskan minyak, guna minyak banyak
7. Bila minyak dah panas, tuang bancuhan telur tadi.
8. Balikkan bila bahagian bawah bertukar warna.
9. Bila sebelah lagi bahagian masak, angkat dan tos minyak.
10. Sedia dinikmati, rangup di luar dan gebu di bahagian dalamnya. Jangan bimbang telur takkan ada rasa masam.

Boleh tonton video Fika ini untuk lebih jelas.

Ads
@fikachan97 Cikka dah cuba macam2 cara, tapi ni resepi paling best untuk telur dadar. Crispy kat luar, gebu kat dalam 😋 #resepi #telurdadar #tips #trick ♬ Talking to the Moon – Bruno Mars

Selamat mencuba.

Ads

Sumber: Fika Chan

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI