Tip masak sagu cantik

Tip masak sagu ini penting supaya dapat mendapat menghasilkan hidangan pencuci mulut berasaskan sagu yang cantik.

Ini kerana tak semua kalangan kita yang tahu cara memasak sagu yang betul hingga ada yang berdepan masalah sagu berketul-ketul, melekat, tak jernih dan masih ada bintik putih.  Agar sagu masak cantik, jernih dan tahan lama berikut adalah cara yang perlu dipraktikkan.

Tip masak sagu cantik dan cara simpan

1. Panaskan air hingga menggelegak kemudian baru masukkan sagu. Pastikan air lebih banyak dari sagu. Sesekali kacau untuk elak dari sagu berketul. Boleh masukkan pewarna Ketika ini jika mahu.

Tip Masak Sagu Supaya Hasilnya Cantik, Tak Melekat

Ads

2. Setelah sagu bertukar jernih iaitu biji putihnya hilang, tutup api.

3. Tuang sagu dalam besen atau mangkuk lalu bilas dengan air biasa untuk membuang kanjinya.

4. Kemudian tos air sagu.  Sedia digunakan.

Baca: Cara Masak Kuih Sagu Kukus Yang Sedap, Tak Lembik & Tak Keras

Inilah hasil sagu yang dimasak cantik

Ads

Tip Masak Sagu Supaya Hasilnya Cantik, Tak Melekat

5. Sekiranya mahu menyimpan sagu ini, letak sagu dalam bekas dan tuang air sejuk hingga menutupi sagu. Tutup kemas.

INFO

Sagu ini boleh tahan selama 1-2 minggu di dalam peti ais. Sagu yang disimpan ini boleh digunakan pada bila-bila masa untuk membuat manis sagu gula melaka atau dimasukkan dalam bubur.

Ads

Kredit resipi & foto : Aisyah Humaira

Artikel berkaitan : Kuih Sagu Pandan Sedap, Kukus Macam Ni Memang Lembut

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI