Sedapnya Burger Malaysia @Pau Sambal ni. Kalau makan masa minum petang, aduhhh…alangkah nikmatnya. Malah ia juga sesuai dijadikan menu sarapan. Bagi anda yang nak cuba buat kuih ni, resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ini antara yang berbaloi untuk dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI BURGER MALAYSIA @ PAU MALAYSIA
BAHAN A:
1 1/2 cawan air suam kuku
1 paket yis kering
2 sudu makan gula pasir
(Satukan semua bahan dalam satu bekas. Kacau dan biarkan anggaran 5 – 6 minit)
BAHAN B:
4 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu makan mentega
2 sudu makan susu pekat manis
1 sudu teh double action baking powder (guna baking powder biasa pun boleh)
1/2 sudu teh baking soda (untuk effect rangup pada kulit pau)
(Satukan semua bahan B. Gaul hingga jadi seakan serbuk)
CARA MEMASAK: 1. Masukkan larutan yis (bahan A) ke dalam bahan B. Gaul rata dan uli sebati selama 8–10 minit. Peram dalam bekas bertutup selama 10 minit. 2. Tabur tepung dalam talam. Bulat-bulatkan doh ikut saiz yang dikehendaki. 3. Tekan sikit atas doh tu. Susun dalam talam dan buat hingga siap dan habis adunan tepung. Peram lagi doh selama 18-20 minit.
4. Panaskan minyak dengan banyak dan goreng doh hingga garing dan keperangan menggunakan api sederhana. Sentiasa balik-balikkan supaya doh masak sekata.
IKLAN
RESIPI SAMBAL BILIS (khas untuk burger Malaysia sahaja)
BAHAN-BAHAN:
2 genggam ikan bilis – digoreng & toskan
1 biji bawang besar – hiris
2 sudu makan sos cili
1 1/2 sudu makan gula
Sedikit garam
Bahan perasa jika perlu
1/2 cawan air
1 1/2 senduk minyak masak untuk menumis
BAHAN KISAR:
IKLAN
10-12 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
3- 4 ulas bawang putih
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar hingga garing. 2. Masukkan gula. Tumis lagi hingga pecah minyak dan cili berubah warna. 3. Masukkan sos cili. Kacau seketika. Masukkan bawang hiris, ikan bilis serta air. 4. Bila sambal sudah agak pekat, masukkan garam dan bahan perasa dengan secukupnya. 5. Angkat dan sejukkan. Hidangkan bersama pau yang dimasak tadi.
Anda suka makan Apam Lenggang? Ni min nak kongsi resipi mudah perkongsian saudari Shida Razak KC yang anda boleh cuba buat secara homemade. Senang je rupanya. Bahan-bahan mudah kita perolehi dan sukatannya menggunakan cawan serta sudu. Senanglah nak sukat kan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Cara makannya pun ringkas sahaja. Boleh dimakan begitu sahaja atau sesuai juga dimakan bersama sambal atau kuah bersantan. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan dan kisar hingga halus dan sebati. 2. Bila sudah siap dikisar, masukkan ke dalam bekas dan tutup bekas tersebut. Peram selama 1-2 jam.
3. Untuk memasaknya, panaskan non-stick pan/kuali tak melekat. Oles sedikit mentega atau minyak menggunakan berus. Guna api kecil sahaja. 4. Tuang bancuhan apam dengan menggunakan senduk bulat dan rata-ratakan adunana supaya menipis dalam kuali. Proses ni macam kita buat kulit ketayap atau lempeng. Kalau kuali ade penutup boleh tutup masa memasak supaya apam masak sekata dan lembut.
5. Bila keliling apam sudah garing boleh gulung terus dalam kuali atau lipat dua. Angkat, letak terus dalam pinggan dan sedia untuk dinikmati.
Sedapnya makan cekodok pisang panas-panas. Bagi yang teringin sangat nak makan, ni ada resipi CekodokPisangsedap dan mudah perkongsian saudari Khadijah Jaafar yang boleh dicuba. Menurut empunya resipi, resipi ni memang hasilnya garing diluar dan lembut di dalam. Ia disebabkan penggunaan tepung beras dalam adunan dan tidak hanya menggunakan tepung gandum. Pendek kata, pasti puas hati. Tengok gambar je pun dah dapat rasa sedap. Rugi kalau tak cuba.
RESIPI CEKODOK PISANG RANGUP DI LUAR, GEBU DI DALAM
CARA MEMASAK: 1.Lenyekkan pisang sehingga hancur. Kemudian masukkan semua bahan yang lain.
2. Kacau bahan-bahan tadi hingga semuanya sebati dan tiada tepung bergumpal.
3. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak dengan banyak. Untuk dapatkan saiz cekodok yang bulat dan comel, boleh gunakan tangan. Kemudian balik-balikkan cekodok supaya masak sekata.
4. Cekodok Pisang Rangup siap disediakan dan sedia untuk dinikmati. Enak diidang panas-panas dengan minuman kegemaran.
Nota: Jika suka cekodok yang rasa banyak pisang boleh kurangkan. Jika suka lebih tepung boleh tambahkan lagi tepungnya. Ikut pada selera masing-masing.
Kuih muih tradisi yang sudah zaman berzaman memang sedap. Kosnya pun murah berbanding kuih moden. Bahannya pun ringkas sahaja.
Rugilah kalau kita tak mencuba resipi kuih muih orang ‘lama’ini. Jom kita ikuti 5 resipi kuih muih tradisi dari Terengganu ini.
1. TOK AJI SERBAN
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN ATAS :
2 cawan pulut
1/2 sudu makan garam
1 1/2 sudu teh gula
1/2 cawan santan
BAHAN LAPISAN BAWAH :
5 biji telur
1/2 tin susu pekat
1/2 tin susu cair
2 ketul gula melaka @ gula merah |dicairkan
CARA MEMASAK : Cara masak lapisan atas: 1. Kukus pulut dan masukkan semua bahan di atas dan tambahkan sedikit air dalam 1 1/2 cawan air hingga masak. 2. Setelah pulut masak masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan sehingga mampat dan padat. 3. Semasa pulut panas tuangkan adunan lapisan atas. Cara masak lapisan bawah : 1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan kacau hingga sebati. 2. Kemudian tuangkan di atas lapisan pulut tadi. 3. Kemudian kukus balik selama 45 minit hingga sejam 4. Setelah sejuk Tok Aji Serban siap dipotong untuk dihidang.
INFO CHEF : Ada persamaan dengan seri muka, yang berbeza lapisan atasnya. Bahan telur, santan dan gula perlu seimbang untuk mendapatkan lapisan atas yang cantik (tidak keras dan tidak lembik)
Saiz hidangan : 10 ketul Masa memasak :Satu jam Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Pencuci mulut Keistimewaan : Rasa lemak dan manis, pencuci mulut popular di Terengganu. Lapisan atas tidak menggunakan tepung. Anggaran kos : RM 15
2. KAYU KERAMAT
BAHAN-BAHAN :
1/2 kg tepung gandum
1 camca teh soda birkabonat
1/2 sudu makan yis segera
6 camca makan gula
1 3/4 cawan air suam
1 sudu makan majerin/dicairkan
CARA MEMASAK : 1. Masukkan yis dan gula ke dalam air suam dan kacau sedikit. Biarkan yis naik berbuih. 2. Tepung digaulkan dgn majerin sehingga sebati kemudian masukkan soda bikabonat dan gaul rata. 4. Kemudian masukkan air gula dan yis yang dibancuh tadi. 5. Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang satu kali ganda (anggaran dlm sejam)) 6. Gorenglah hingga kuih bertukar warna perang dan ia boleh hidangkan bersama teh panas atau dicicah dengan kuah gulai atau kari.
INFO CHEF: Kuih kayu keramat ini seakan kuih cakoi . Walau kelihatan serupa tetapi ia sedikit berbeza. Cakoi lebih lembut dan ringan, manakala Kayu Keramat agak padat dan berat dan amat mengenyangkan.
Saiz hidangan : 50 ketul Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kudapan kuih muih Keistimewaan : Sajian ringan yang mengenyangkan Anggaran kos : RM 10
3.CHE MEK MOLEK
BAHAN-BAHAN :
4 ketul ubi keledek (warna oren)(saiz sederhana)
1 cawan tepung gandum
Gula secukupnya
*Satu sudu makan gula untuk inti setiap ketul che mek molek *Ubi keledek direbus dengan sedikit garam dan dilecek,buang kulitnya
CARA MEMASAK : 1. Gaul ubi keledek dengan tepung gandum sehingga menjadi doh yang lembut. 2. Bentukkan kuih cek mek molek. Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur. 3. Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng. 4. Angkat bila kekuningan.
INFO CHEF : Doh perlu lembut jadi jangan gunakan terlalu banyak tepung gandum. Kuih akan menjadi keras.
Saiz hidangan : 15 ketul Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih muih Keistimewaan : Tinggi fiber dan karbohiderat. Anggaran kos : RM 10
4. PULUT NYOR/NYIOR
BAHAN-BAHAN :
2 cawan pulut
2 cawan air
Garam secukupnya
Kelapa parut digaul garam dan gula | secukupnya
Garam dan gula
*Ikan kering (dihidang bersama)
CARA MEMASAK : 1. Masak pulut bersama dua cawan air sehingga masak. Boleh tanak menggunakan ‘rice cooker’. 2. Setelah masak dan sejuk., Pulut yang sudah dimasak, dibentukkan menjadi bulat-bulat. 3. Apabila hendak dimakan gaulkan atau taburkanbersama kelapa parut yang sudah dicampur garam dan gula secukup rasa. 4. Enak dimakan bersama ikan kering
INFO CHEF: Anda juga boleh menabur bertih di atasnya. Ambil sedikit beras pulut dan goreng tanpa minyak (sangai) jadi lah bertih.
Saiz hidangan : 10- 12 ketul Masa memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus atau tanak dalam periuk elektrik Jenis masakan : Beras pulut Keistimewaan : Pulut nyor asli ditanak dengan air sahaja tanpa menggunakan santan Anggaran kos : RM 10
5. AKOK BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN INTI:
1 kg isi ayam
2 sudu rempah nasi minyak ( boleh juga guna rempah kurma)
2 biji bawang besar |dikisar
1 labu bawang putih | dikisar
2.5 sm halia
1 sudu makan serbuk kunyit
3 sudu makan kerisek
1 kotak kecil santan kotak (220 ml)
3 sudu makan gula
Garam secukup rasa
220 ml air
4 biji bawang besar | dipotong dadu
BAHAN KULIT AKOK :
10 biji telur
8 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan gula
Sedikit esen vanilla (jika suka)
CARA MEMASAK : Cara masak inti : 1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi. 2. Kemudian masukkan rempah kurma dan kesemua bahan lain dalam kuali hingga naik minyak. 3. Perasakan dengan garam dan gula. 4. Agak-agak nak kering masukkan bawang yang dipotong dadu 5. Masak hingga kering. Cara masak kulit akok/bauhulu 1. Putarkan telur dan gula hingga kembang dan gebu. 2. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kaup balikkan sahaja. 3. Lengserkan acuan kuih dengan sedikit mentega dan taburkan dengan tepung untuk mengelakkan akok melekat pada acuan. 4. Panaskan oven pada suhu 140 darjah celcius. 5. Sendukkan adunan setengah acuan, bakar separuh masak. Keluarkan dan masukkan inti. 6. Kemudian tuangkan lagi setengah adunan menutupi inti. 7 .Bakar lagi sehingga kekuningan
INFO CHEF : Akok berlauk ini juga dikenali sebagai bauhulu berlauk.
Saiz hidangan : 60 biji Masa memasak :40 minit Cara memasak : Tumis dan bakar Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa. Anggaran kos : RM 30