Donat gebu rasa pandan yang harum wangi memang menambat selera. Warna hijau yang menarik dan lebih rasa lemak dengan tambahan bahan susu tepung. Nak cuba buat untuk minum petang ni? Memang sesuai sangat. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

DONAT PANDAN SUSU

Resipi Donat Pandan Susu Gebu. Terlajak Mudah & Senang Nak Buat. Memang Wajib Cuba!

BAHAN-BAHAN

Ads
  • 1 sudu kecil garam
  • 500gm tepung roti
  • 11gm yis
  • 10gm bread improver
  • 20gm susu tepung
  • 50gm gula pasir
  • 2 biji telur gred A
  • 80gm butter atau marjerin
  • 160gm air sejuk
  • 2 sudu kecil pes pandan
  • Susu tepung untuk salut donat

CARA MEMASAK:

1. Campurkan semua bahan-bahan dalam mangkuk mixer kecuali air sejuk.

2. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh yang licin.

3. Asingkan kepada doh kecik dan timbang setiap satu 50gm.

4. Bulatkan dan canai sedikit dan ambik penutup botol tekan bahagian tengah doh.

Ads

5. Tunggu doh naik sedikit dan boleh di goreng menggunakan api perlahan.

Resipi Donat Pandan Susu Gebu. Terlajak Mudah & Senang Nak Buat. Memang Wajib Cuba!

Ads

6. Salutkan dengan susu atau gula halus. Sedia untuk dinikmati.

Resipi Donat Pandan Susu Gebu. Terlajak Mudah & Senang Nak Buat. Memang Wajib Cuba!

Kredit resipi & foto: Zaimah Zakaria

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI