Antara yang selalu disebut-sebut ketika pandemik Covid-19 ini adalah masalah kewangan. RASA amat prihatin dengan situasi ini. Justeru kami cuba tampilkan resipi yang sedap, mengenyangkan namun jumlah belanjanya amat minimum.
Kali ini RASA kongsi resipi membuat roti. Bolehlah cuba untuk jamu seisi keluarga. Selamat mecuba!
ROTI BAKAR TELUR & KEJU
BAHAN-BAHAN
• 4 biji telur ayam
• 60 ml susu segar
• Garam dan lada hitam
• Mentega 10 gram (BELI DI SINI)
• 25 gram keju cheddar (parut)
BAHAN HIASAN
• Mayones
• Serbuk lada hitam
Ads
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur ayam dan susu. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
2. Cairkan mentega dalam kuali nonstick dan goreng telur ayam dengan api yang sederhana kecil.
3. Kacau telur ayam sesekali. Jangan terlalu hancur. Biarkan selama 4 minit. Akhir sekali masukkan keju.
4. Bakar roti. Letakkan salad dan telur hancur berkeju tadi.
5. Letak mayones dan sedikit serbuk lada hitam kalau nak cantikkan.
Resipi Oleh unknown dari Telegram KakiMakan
ROTI GOLOK
BAHAN A
1 cawan air suam
1 peket yis segera
4 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat manis (BELI DI SINI)
1 biji telur ayam / kuning telur
BAHAN B
4 cawan tepung roti / tepung gandum (diayak)
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar marjerin (BELI DI SINI)
1 sudu kecil pelembut roti
1/2 sudu kecil garam halus
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua BAHAN A kecuali telur ayam. Kemudian kacau sebati.
2. Biarkan sehingga yis mengembang. Ketepikan.
3. Di dalam bekas lain, satukan pula BAHAN B.
4. Ramas sehingga adunan menjadi seperti serbuk roti. Ketepikan.
5. Ambil adunan BAHAN A tadi. Campurkan telur ke dalamnya. Adun rata.
6. Tuang BAHAN A ke dalam BAHAN B sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga adunan menjadi doh.
7. Uli doh sehingga lembut dan elastik.
8. Bulatkan doh dan sapukan keliling doh dengan sedikit minyak masak.
9. Rehatkan doh selama 1 jam atau sehingga doh mengembang dua kali ganda.
10. Tumbuk-tumbukkan doh tersebut dan bahagikan kepada beberapa bahagian kecil ikut saiz yang disukai.
11. Bentukkan doh tersebut. Kemudian susun doh di dalam loyang pembakar yang telah digris.
12. Rehatkan doh selama 20 minit atau sehingga doh mengembang. Dalam masa sama, panaskan oven.
13. Sapukan permukaan doh dengan sedikit air.
14. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing .
15. Setelah masak, sejukkan seketika sebelum diletakkan topping. Sedia untuk dimakan.
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
2 sudu marjerin (BELI DI SINI)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Setengah cawan air masak
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Campur semua bahan dan uli sampai tak melekit.
2. Perap adunan selama 30 minit.
3. Ambil seketul, bulatkan dan gelek nipis.
4. Panaskan minyak masak dan goreng.
Tip nak dapatkan kembung tu ialah masa menggoreng, siram-siram roti puri tu dengan minyak masak. Nampak dia menggelembung naik cantik.
Tetiba teringin nak makan murtabak? Haa takpe jangan risau ini ada resipi murtabak mini ayam cheese..Buat sendiri lagi sedap dan puas hati. Sangat sesuai dihidangkan ketika sarapan atau minum petang. Anak-anak dekat rumah pun mesti suka punyalah!
MURTABAK MINI AYAM CHEESE
BAHAN-BAHAN (INTI)
Isi ayam @ daging | cincang
Kentang | potong dadu
Carrot | potong dadu
Rempah kari daging | 1 paket kecik
3 ulas bawang putih | hiris
1 biji bawang besar | hiris
2 biji bawang besar | potong dadu
Daun sup | hiris
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit minyak masak untuk menumis
CARA PENYEDIAAN (INTI)
Panaskan kuali. Tuang sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris.
Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Tumis rempah hingga pecah minyak.
Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Kemudian masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak.
Masak sehingga air hampir kering. Masukkan sedikit garam serta gula. Boleh juga letak serbuk cukup rasa.
Masak hingga betul-betul kering. Sejukkan dan sedia untuk langkah menyediakan murtabak mini.
CARA PENYEDIAAN MURTABAK MINI:
Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan inti yang telah dimasak tadi.
Masukkan daun sup dan bawang. Kacau hingga sebati.
Buka kulit popia, letak atas dulang. Kemudian letak sekeping cheese di tengah-tengah.
Ambil 3 sudu makan inti yang dicampurkan dengan telur dan bawang sebentar tadi. Letak di atas cheese tadi. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan. Lekatkan lipatan terakhir guna gam (tepung gandum + air).
Terbalikkan bila dilipat, letak atas bekas lain & ulang proses yang sama.
Untuk membakar panaskan kuali, letakkan sedikit minyak.. Letakkan murtabak mini tadi..
Bakar sehingga masak.. Balik-balikkkan ia. Apabila dah siap bolehlah dihidangkan.
Mak-mak pasti sukakan resipi Roti Pattaya 3 Bahan ni. Sangat mudah cara membuatnya. Rasa sedap dan boleh dipelbagaikan inti mengikut bahan-bahan yang ada dalampeti sejuk. Wow…Pendek kata, boleh buat ikut selera masing-masing. Nak pedas, tak nak pedas, semua boleh. Saudari Nyda Nyda ada kongsikan resipi asasnya yang boleh dicuba. Beliau menggunakan inti sardine kerana mudah disediakan. Anda boleh gantikan dengan tuna, isi ayam, aneka olahan seafood, mayones atau sambal. Apa-apa sahaja. Jom lihat cara-caranya.
RESIPI ROTI PATTAYA 3 BAHAN YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN: Roti sandwic Telur Inti sardin (empunya resipi tumis sardine terlebih dahulu. Terpulang pada selera masing-masing nak tumis atau mentah ) – beli online disini
Dapatkan LA VINNCE BLUE DIAMOND COOKWARE SET dengan HARGA ISTIMEWA DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK: 1.Sediakan bahan-bahan untuk menyediakan Roti Pattaya 3 Bahan.
2. Inti sardin yang siap ditumis.
3. Panaskan kuali tahan lekat dan tuang sebiji telur yang telah dipukul. Ratakan atau lenggang telur tadi seakana untuk membuat pattaya. Pastikan ketebalannya tidak terlalu nipis dan terlalu tebal.
4. Ambil sekeping roti dan letak diatasnya.
5. Letakkan inti di atas roti dengan secukupnya. Ratakan.
6. Tutup inti dengan sekeping lagi roti.
7. Bungkus roti tadi dengan telur. Berhati-hati supaya kulit pattaya tidak koyak.
Roti enak gebu dan lembut, keluar panas-panas dari ketuhar, memang sedap dapat makan roti buatan sendiri.
Lagi-lagi makan bersama keluarga, memang puas hati. Jika biasanya sebelum ini, beli di kedai, nah dah boleh buat sendiri di rumah. Lagi menjimatkan.
Yang penting cara ulinya kena betul dan gunakan bahan bermutu. Jom cuba aneka resipi roti buku (loaf) yang enak ni.
HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated 100gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar ) 20gm tepung susu lemak penuh 8gm garam halus 50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi 11gm yis kering 5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan) 450gm air sejuk 120gm serat gandum kasar 20gm brown malt flour (pilihan untuk warna perang pada roti)
Dapatkan Primada Sweetheart Pink 4L Pressure Cooker dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza. 3. Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu. 4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar (5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas. 7. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. Keluarkan doh yang sudah kembang. 9. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF: Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Saiz Hidangan: 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Keistimewaan: Roti yang menyihatkan Cara Memasak: Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur /untreated 70gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar) 30gm tepung susu lemak penuh 8gm garam halus 50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi 11gm yis kering 5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan) 450gm air sejuk 50gm serat gandum kasar 150gm bijian campuran (7 jenis) 20gm brown malt flour (pilihan untuk warna perang pada roti)
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
4. Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah. 7. Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 8. Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
INFO CHEF: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Saiz Hidangan: 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Keistimewaan: Mengandungi tujuh jenis bijirin Anggaran harga: RM20-RM30
GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated 100gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar) 8gm garam halus 50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi 11gm yis kering 5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan) 250gm air sejuk 30gm serbuk teh hijau 50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK:
1. Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan. 2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 3. Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit. 4. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 5. Setelah itu, kelim doh dengan cermat. Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening. 6. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 7. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan. Keluarkan dan sedia dinikmati.
Saiz Hidangan: 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Keistimewaan: Rasa teh hijau yang beri keunikan pada roti Cara Memasak: Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
HONEY OAT LOAF
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated 80gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar) 30gm tepung susu lemak penuh 8gm garam halus 60gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi 11gm yis kering 5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan) 350gm air sejuk 150gm oat bermadu (seperti di atas) 150gm oat 100gm madu
CARA MENYEDIAKAN:
1. Untuk membuat oat madu; campurkan oat dan madu ke dalam mangkuk dan gaul rata. 2. Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan. 3. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan. 4. Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti. 5. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. 6. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. 7. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 8. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening. 9. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 10. Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi. 11. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
INFO CHEF: Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk mengelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
Saiz Hidangan: 4 biji doh Waktu Memasak: 3 jam Keistimewaan: Rasa madu dan oat yang sedap Anggaran harga: RM20-RM30
DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm tepung protein tinggi tanpa peluntur / untreated 100gm gula tebu tanpa peluntur (coarse brown sugar) 30gm tepung susu lemak penuh 8gm garam halus 50gm lemak sayuran tanpa hydrogenasi 11gm yis kering 5gm GR superbake (penambah baik roti berasaskan tumbuhan) 350gm air sejuk 30gm black charcoal powder 20gm brown malt flour
CARA MEMASAK:
1. Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti. 2. Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan. 3. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. 4. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah. 5. Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak. 6. Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening. 8. Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda. 9. Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
INFO CHEF: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Saiz Hidangan: 4 biji loaf Waktu Memasak: 3 jam Keistimewaan: Rasa yang amat berbeza Cara Memasak: Bakar Anggaran harga: RM20-RM30
Terima kasih: Chef Sharizat, Golden Republic
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira