Kuih muih tradisi keenakkannya tiada bandingan. Sukar juga nak jumpa kuih muih tradisi di masa ini. Siapa yang berhajat nak makan, kenalah belajar buat sendiri. Untung nasib menjadi. Contoh kuih Karas ni terkenal di kalangan orang Perlis. Ralit menikmatinya. Rangup dan rapuh sangat. Kunyah sambil nonton televisyen, tak sedar habis sebalang.
KUIH KARAS
Bahan-bahan:
1 paket (500gm) tepung beras cap Teratai-BELI ONLINE DI SINI
1 cawan gula
1 1/2 cawan air biasa
Cara membuat:
1.Kacau gula dengan air hingga larut.Kemudian, tuang ke dalam tepung beras. Kacau sebati.
2.Masukkan adunan ke dalam botol roti jala muncung 3 atau 5. Kalau ada acuan dia yang tempurung tu boleh la guna.
3.Panaskan minyak. Pastikan minyak cukup panas saja, bukan terlampau panas. Minyak tak banyak sangat. Jalakan dari tepi banyak kali dalam 5-6 pusingan,baru jalakan ke bahagian tengah 5-6 kali.Kemudian ulang lagi jalakan sampai ke tepi dan ke tengah semula dalam 5-6 pusingan lagi. Jangan tebal sebab kita nak lipat ia nanti.
4.Lepas jala, biar 5 saat. Kemudian terus lipat dua dengan menggunakan senduk, kemudian lipat sekali lagi jadi bentuk segitiga. Goreng sekejap sambil balik-balikkan hingga berwarna keemasan. Kuih karas ni cepat masak dalam 2-3 minit saja.Masa kita angkat tu, dia masih agak lembut,tapi lepas kita dah sejukkan ia akan keras sendiri. Rangup dan rapuh sangat.
Kredit: Nor Al Fatihah
Guna Acuan Karipap. Mudah Je Buat Apam Puri Yang Lembut & Sedap
Bingka Roti Pandan, Aroma Harum Semerbak Buat Ketagih Nak Makan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI