Kuih lompat tikam merupakan kuih tradisi yang popular dalam kalangan masyarakat di pantai timur. Ianya mempunyai dua lapisan atau bahagian iatu lapisan hijau dan putih. Dinikmati bersama pulut merah dan air nisan atau gula melaka.

Mudah sahaja cara membuatnya. Boleh ikuti perkongsian resipi membuat kuih lompat tikam ini daripada Wani Suhaimi yang diperoleh daripada pemilik asal resipi iaitu Siti Mariam Ismail. Enak dinikmati ketika minum petang. Jom kita buat.

KUIH LOMPAT TIKAM

BAHAN-BAHAN:

(LAPISAN HIJAU)

2 cawan tepung beras – Boleh beli online di sini

3 cawan air

1 cawan air daun pandan / pewarna hijau

½ sudu kecil garam

1 sudu kecil air kapur – Boleh beli online di sini

(LAPISAN PUTIH)

1 senduk tepung beras (yang ini saya ganti dengan tepung pulut)

2 cawan santan

Ads

½ cawan air

½ sudu kecil garam

(PULUT MERAH)

1 cawan pulut (direndam 1 jam terlebih dahulu) – Boleh beli online di sini

½ cawan air

½ sudu kecil garam

2 sudu besar gula

Pewarna merah

(AIR NISAN / GULA MELAKA)

2 keping nisan/ gula Melaka – Boleh beli online di sini

4 sudu besar gula

1 cawan air

CARA MEMASAK:

(LAPISAN HIJAU)

Gaul rata lapisan hijau di dalam mangkuk dan kemudian tapis. Kecairan mestilah apabila senduk kayu diangkat tinggi, ianya mengalir laju dan tidak  melekat pada senduk.

Masak dan kacau jangan berhenti sehingga adunan menggelegak dan pekat.

Kemudian, kecilkan api dan tutup periuk. Biarkan selama 5 minit dan buka periuk. Teruskan mengacau dan ulang sehingga adunan berkilat serta menggelembung.

Tutup api dan masukkan ke dalam bekas. Sejukkan kira-kira 3 jam supaya adunan menjadi keras dan senang dipotong.

Lompat Tikam, Seindah Gabungan Warnanya Sesedap Rasanya

(LAPISAN PUTIH)

Masukkan semua bahan dan kacau atas dapur guna api perlahan sampai pekat.

(PULUT MERAH)

Panaskan periuk pengukus dan kukus beras pulut selama 10-15 minit hingga naik wap.

Tutup api dan angkat. Masukkan ke dalam mangkuk.

Kemudian, tuangkan air yang dicampur garam dan gula.

Ads

Setelah itu, kukus semula kira-kira 10 minit sehingga naik wap. Angkat dan sejukkan.

Lompat Tikam, Seindah Gabungan Warnanya Sesedap Rasanya

(AIR NISAN / GULA MELAKA)

Masak nisan dan gula sehingga hancur. Kemudian sejukkan.

CARA MENGHIDANG:

Lompat Tikam, Seindah Gabungan Warnanya Sesedap Rasanya

Potong lapisan hijau dan masukkan ke dalam pinggan.

Masukkan sedikit pulut, kemudian sendukkan lapisan putih ke atasnya.

Akhir sekali, tuangkan gula melaka dan sedia untuk dinikmati.

Lompat Tikam, Seindah Gabungan Warnanya Sesedap Rasanya

Kredit Resepi Asal: Siti Mariam Ismail

Kredit: Wani Suhaimi

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Buat Jamu Tetamu Atau Menu Potluck Dengan Chocolate Heaven Muffin

Paprik Ayam, Satu Lauk Dah Cukup Buat Makan Bertambah-Tambah

Tengah Musim Buah Mangga, Sedap Buat Pulut Mangga Bersantan

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI