Kari mamak merupakan antara menu kegemaran ramai. Bila pergi mamak je, mesti kita akan order kari mamak. Sebenarnya, boleh sahaja masak kari mamak di rumah. Tak perlu lagi susah-susah ke kedai mamak. Cuba buat sendiri kari mamak di rumah menggunakan resipi Nourhayaty Mat Saat ini. Memang terjamin kesedapannya!
RESIPI KARI MAMAK IKAN TENGGIRI
BAHAN-BAHAN:
1.5 kg ikan tenggiri
4 labu bawang merah bombay dimayang halus
5 ulas bawang puteh dimayang halus
1 inci halia dimayang
2 keping kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
1 setengah sudu besar halba campur
4 tangkai daun kari
100 gram kari ikan Babas
30 gram serbuk cili Babas
1 sudu besar asam jawa
200 gram santan pekat
Sedikit minyak untuk menumis
Tomato
Cili besar hijau atau merah
Bendi atau terung bulat
Sedikit gula
Sedikit garam
*Kari dan serbuk cili digaul dengan air.
CARA PENYEDIAAN:
Ads
1. Tumiskan halba campur, kulit kayu manis, bunga lawang, halia serta bawang yang telah dimayang.
2. Bila dah kekuningan, masukkan pes kari dan serbuk cili.
3. Bila dah pecah minyak dan warna berubah kemerahan, boleh masukkan santan cair. Kalau tak nak guna santan, boleh juga guna susu cair.
4. Masukkan daun kari, asam jawa, garam dan gula. Daun kari juga boleh ditumis awal bersama bawang tadi.
5. Bila dah mendidih, boleh masukkan ikan. Kacau perlahan.
6. Ambil periuk lain dan rebus air terlebih dahulu. Kemudian, celur terung bulat seketika. Masukkan juga bendi ke dalam periuk rebusan tersebut.
7. Kemudian, masukkan bendi dan terung bulat yang sudah dicelur, tomato dan cili besar.
Ads
8. Siap!
Selamat mencuba.
Jika anda sedang mencari BLENDER, boleh klik DISINI.
Kali ini RASA ingin kongsikan nasi serai halia. Nasi ini dimasak dengan menggunakan beras basmathi dicampur dengan beras biasa. Ada juga bahan-bahan herba yang mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan. Halia misalnya, boleh membantu masalah angin dalam badan.
Menurut empunya resipi iaitu Husna Azlan, nasi ini boleh dimakan dengan pelbagai lauk. Gulai ayam pun sudah cukup untuk menaikkan selera.
"First time buat nasi ni. Sedap sangat sebab tak muak. Ringkas dan mudah juga nak buat. Tak renyah. Lauk boleh pelbagai. Ikut korang nak buat lauk apa. Gulai ayam saja pun dah cukup. Boleh juga kalau nak buat daging masak merah, ayam masak merah, gulai daging, ayam masak ros atau daging palembang," katanya.
NASI SERAI HALIA
BAHAN-BAHAN
6 cawan beras basmathi + beras biasa
Minyak sapi untuk menumis
Rempah 4 sekawan (bunga lawang, kayu manis, cengkih, kayu manis) (BELI DI SINI)
3 ulas bawang merah (BELI DI SINI)
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 batang serai (diketuk) (BELI DI SINI)
3 tangkai daun limau purut
1 kiub pati ayam (BELI DI SINI)
Garam
.
.
.
CARA MEMBUAT
1. Basuh beras, letak air secukupnya dan ketepikan.
2. Panaskan minyak sapi. Tumis rempah 4 sekawan.
3. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan daun limau purut. Tumis sampai naik bau.
4. Masukkan bahan tumisan dalam periuk yang berisi beras tadi.
5. Masuk kiub ayam dan garam.
6. Tekan button On pada periuk nasi. Biarkan masak. (BELI PERIUK NASI ELEKTRIK DI SINI)
.
Bukan setakat anak-anak, mak-mak pun suka makan burger kan. Burger tu bukan sekadar sandwich tetapi boleh juga jadi ramuan lauk. Mesti budak-budak suka sangat nih.
Ni resipi daging burger masak merah yang dikongsikan oleh Finas Osman, mudah sangat memasaknya. Kalau dapat guna burger homemade lagi berganda sedapnya.
Tapi kalau takde masa beli aja yang dah siap tu. Cili tu tumis sampai naik minyak dan bau dan bagi berkuah sikit, pergggh memang meletoplah.
DAGING BURGER MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN :
4 keping daging burger
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 btg serai diketuk
4 sekawan – kayu manis, lawang, cengkih, pelaga sikit2 je
1 biji bawang holland potong bulat2
4 sudu cili kisar.. Rasa2 nak pedas tambah la lg ye
5 sudu cili sos
Gula garam secukup rasa
Air sikit
CARA MEMASAK :
1. Potong 4 daging burger tu pastu goreng (ketepikan)
2. Hiris bawang merah dan putih, ketuk serai, dan 4 sekawan tu kemudian tumis, naik bau masukkan cili kisar, sos cili dan sedikit air bagi berkuah sikit.
3. Masukkan garam gula secukup rasa. Last masukkan daging burger yg dah goreng td bersama bawang holland yg dipotong bulat2 dan cili merah dan hijau yg dihiris besar2. 4. Dah sebati boleh la hidangkan.
Ini resipi kegemaran anak-anak empunya resepi Finas Osman.
Bagi penggemar sajian Barat, menu Meatball Carbonara Cheeseperkongsian saudari Tengku RosElyza Raja Muhammadni boleh anda cuba. Resipi yang sangat mudah, membuka selera dan sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Bahkan kanak-kanak pun menggemarinya. Jika dijadikan menu jualan pun sesuai.