Siapa saja yang tidak geram dengan kuih pau. Dapat pula yang gebu dan di dalamnya inti yang digemari seperti kaya ataupun kacang merah. Kalau membeli di kedai hati-hati memilih, pastikan yang halal. Kalau anda peminat pau apa kata buat sendiri lagi puas makan. Boleh makan lebih dari satu.
Ada yang nak mencuba buat sendiri, dikongsikan resipi oleh Rozita. Moga pau anda gebu gebas lepas ini.
PAU
Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 1/2 sudu kecil mauripan
1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar minyak masak
1 sudu besar gula
Cara memasak:
1.Gaul semua di atas.
2.Kemudian masuk air.
3.Uli hingga menjadi doh. Uli lama sikit untuk menjadikannya gebu.
4.Buat bulat-bukat dan letak inti yang disukai.
5.Peram 1 jam.
6.Kukus tujuh hingga lapan minit.
Ads
Kredit: Rozita Ramli
INGIN MEMBELI BREAD MAKER, BOLEH LIHAT DI SINI.
Ada yang nak tukar peralatan memasak yang baru? Jom Kik sini macam macam ada.
Walaupun masakan yang disediakan nampak ringkas dan bahan yang digunakan mudah didapati, tetapi bila memasak dengan penuh kasih sayang menjadikan setiap hidangan itu sedap dan istimewa buat sesiapa yang merasa. Bingka susu ini enak dibuat minum petang.
Bingka Susu
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum (diayak)- BELI ONLINE DI SINI
1 cawan Krimer Manis Pekat SAJI
1 tin Krimer Sejat Cair SAJI
2 cawan air
3 sudu makan mentega (dicairkan) -BELI ONLINE DI SINI
Sedikit garam
2 biji telur
Sedikit esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
Sedikit minyak masak
Cara membuat:
1. Panaskan oven kepada suhu 160 darjah.
2. Campurkan semua bahan diatas kecuali minyak masak.
3. Lengserkan bekas pembakar dengan minyak masak.
4. Tapiskan adunan dan masukkan ke dalam bekas pembakar.
5. Bakar di dalam oven yg sudah dipanaskan dengan api atas bawah selama 50 minit.
6. Setelah masak, sejukkan seketika dan boleh dihidang.
Selamat mencuba
kredit :@mamaauni82
Jika anda sedang mencari BARANGAN SEGAR, boleh klik DISINI.
Lembut, lemak manis dan mengasyikkan. Itulah dia kuih sekaya telur, Kalau korang suka makan kuih tradisional, mesti korang akan suka jugak makan sekaya telur. Kuih simple tapi sedap ni boleh dijadikan hidangan pemanis mulut yang amat menyelerakan. Nak buat pun bukannya susah. Ini resipi daripada Imah Rahman yang dikongsikan dalam telegram KakiMakan. Korang boleh cuba buat. Simple je. Selalunya kuih simple-simple ni yang lebih syok dimakan.
SEKAYA TELUR
BAHAN-BAHAN
1 1/2 cawan santan pekat (BELI DI SINI)
1/2 cawan gula
1 ketul gula melaka (potong kecil)
10 biji telur ayam (gred B atau C)
Secubit garam (BELI DI SINI)
Sedikit esen vanilla (BELI DI SINI)
Cara membuat
1. Campurkan santan, gula dan gula melaka. Kacau sehingga larut.
2. Masukkan telur ayam dan kacau sampai sebati. Jangan dipukul. Kacau perlahan-lahan sampai sebati.
3. Masukkan garam dan esen vanilla. Kacau lagi.
4. Tapis dan masukkan ke dalam loyang.
5. Kukus lebih kurang 30 minit atau sehingga masak. Nak tahu dah masak atau belum, cucuk lidi. Kalau tak melekat, itu tandanya dah masak.
6. Simpan seketika di dalam peti ais kerana sedap dimakan ketika sejuk.
Korang kalau tak tau nak bekalkan apa untuk dibawa oleh anak ke sekolah, korang jangaan risau malam ni, ambil sedikit masa utuk membuat Bebola Udang yang sungguh sedap. Apa lebih penting ia menjimatkan sebab kalau beli harga pun boleh tahan mahalnya. Silap-silap bukan hanya anak yang bawak bekal mak-mak pun sama berbekal.
BEBOLA UDANG
BAHAN-BAHAN: Bahan Kisar Kasar:
200gm udang | buang kukit
1 ulas bawang putih
1 biji bawang Holland
BAHAN-BAHAN LAIN:
2 sudu makan tepung ubi
1 biji putih telur
1 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu teh garam
Sedikit hirisan daun bawang dan bawang
1 sudu the minyak bijan
Minyak secukupnya untuk menggoreng.
CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan kisar dalam pengisar dan kisar kasar.
2. Campurkan bahan kisar dengan bahan lain di dalam mangkuk. Adun hingga berkilat dan tidak adunan tidak melekat pada mangkuk.
.3. Panaskkan air dalam periuk. Sementara menunggu air mendidih, bulat-bulatkan adunan hingga habis.Apabila air mengelegak, masukkan bebola .
4. Toskan, kemudian goreng hingga kuning keemasan.
5. Hidangkan bebola udang dengan pelbagai jenis sos kesukaan .
Cuba resipi ayam perap mayo sedap dan mudah ini! Diperap dengan madu, mayones dan sos tiram, dijamin lembut, berlemak dan menjilat jari. Klik untuk langkah penuh.