Tercari-cari resipi lauk yang sedap dan cepat dimasak? Hidangan Bistik Telur yang resipinya dikongsi oleh saudara Wan LuQman ni antara menu terbaik yang boleh anda cuba hari ini.
Resipinya sangat ringkas tetapi rasanya memang membuka selera. Makan dengan nasi panas dan sambal belacan, waduh…enaknya. Tak perlu bahan-bahan yang mahal dan pelbagai. Gunakan sahaja apa yang ada dalam peti sejuk.
Jom masak-masak. Nikmati menu ini bersama keluarga tercinta pasti tidak mengecewakan. Selamat mencuba!
CARA MASAK TELUR BISTIK SEDAP MACAM DEKAT RESTORAN
BAHAN TELUR:
Daging atau isi ayam
1 ulas bawang putih – tumbuk
Sos lada hitam secukupnya – beli online disini
Sos tiram – jika perlu – beli online disini
2 biji telur gred A @ B
2-3 sudu air sejuk
Secubit garam
BAHAN SOS:
5 sudu makan sos cili – beli online disini
3 sudu makan sos tomato – beli online disini
1 sudu teh kicap sotong / sos ikan – beli online disini
1 sudu makan sos labu – beli online disini
1 biji bawang putih – tumbuk
1 helai daun limau purut
Hirisan cili dan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali bersesuaian.
2. Tumis bawang putih. Bila sudah garing sikit, masukkan hirisan daging.
3. Perasakan daging ikut cita rasa anda. Boleh letak sos lada hitam sahaja. Kalau letak sos tiram pun ok jangan banyak sangat tau nanti masin.
4. Bila daging sudah masak, angkat dan ketepikan supaya sejuk dulu.
5. Bila daging sudah sejuk, masukkan dalam telur yang telah dipukul. Masa nak pukul telur tu masukkan 2-3 sudu air sejuk dan secubit garam.
6. Panaskan minyak, bila dah panas tuangkan telur tadi. Tuang tinggi sikit untuk dapatkan telur yang kembang.
Ads
7. Bila telur sudah separa masak, balutkan macam dalam gambar. Goreng sampai telur garing dan rangup di sekeliling.
8. Untuk sos, tumiskan bawang putih.
9. Masukkan kesemua sos yang diperlukan.
10. Masukkan sedikit air ikut keinginan kita nak kuah banyak mana. Kemudia masukkan sos labu. Sos labu ini bertindak sebagai pewarna. Dia akan menghasilkan warna merah yang sangat cantik.
11. Masukkan kicap sotong.
12. Masukkan juga bancuhan air tepung jagung untuk pekatkan kuah. Jangan terlalu pekat ya.
13. Letak hirisan daun limau purut untuk wangikan kuah. Perasakan dengan garam, gula dan ajinamoto kalau nak, emngikutr cita rasa masing-masing. Kuah mesti ada rasa manis dan masam.
14. Taung kuah di atas telur yang digoreng tadi.
15. Hiaskan dengan hirisan cili, daun bawang dan taburkan bawang goreng. Sedia untuk dinikmati.
Sedapnya melihat aneka kek ikan / fishcake homemade perkongsian dari saudari Norlaila Dlaila ni. Harus cuba resipi ni. Mudah je cara pembuatannya malah kosnya juga tidak mahal. Anggaran RM20 sahaja dan boleh hasilkan pelbagai jenis kek ikan sedap untuk sajian keluarga. Wow… Bolehlah buat stok banyak-banyak. Dari segi kebersihan pula, tentunya lebih terjamin, diyakini halal dan dapat makan puas-puas. Selamat mencuba!
CARA BUAT FISH CAKE HOMEMADE PALING SEDAP, MUDAH & TANPA PENGAWET
BAHAN-BAHAN:
10 ekor isi udang (RM6) 10 ekor sotong kecil (RM5) 1 keping ikan dory (RM6) 2 ulas bawang putih – beli online disini 1/4 cawan tepung gandum – beli online disini 1/4 cawan tepung ubi kentang – beli online disini 1 sudu teh garam 1 sudu teh gula 1/2 sudu teh lada sulah – beli online disini 2 biji putih telur 3 sudu makan minyak masak Parutan lobak merah secukupnya Kucai Cili api (kalau suka pedas)
CARA MEMASAK: 1. Masukkan semua bahan makanan laut dan bawang putih ke dalam pengisar makanan (food prosessor) Kisar sekejap.
2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain kecuali sayuran. Kisar sekejap dan adun sebati. 3. Akhir sekali, masukkan bahan-bahan sayuran seperti lobak merah, kucai dan cili padi jika suka. Sebatikan.
4. Bila sudah jadi adunan, anda boleh bentukkan mengikut cita rasa masing-masing. Boleh dibuat bulat, panjang dan sebagainya.
5. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Goreng adunan kek ikan yang telah dibentuk tadi guna api perlahan hingga terapung dan kekuningan.
6. Jika untuk kek ikan yang lapis guna rumpai laut (seaweed), boleh buat sebegini. Letak fucuk, diikuti kepingan rumpai laut.
7. Kemudian letak adunan kek ikan tadi.
8. Gulung dengan kemas. Kemudian goreng hingga masak.
9. Boleh pelbagaikan bentuk dan rupa kek ikan mengikut cita rasa dan selera masing-masing. 10. Boleh juga sumbat adunan kek ikan dalam sayur-sayuran seperti cili, peria, dan sebagainya.
11. Aneka kek ikan homemade yang sangat sedap sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Norlaila Dlaila via Masak Apa Tak Jadi Hari Ni Official
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Bosan makan makanan berat boleh gantikan egg muffin untuk kenyangkan perut. Resepi ringkas egg muffin sesuai untuk dewasa dan kanak-kanak dengan penyediaan yang mudah.
BAHAN-BAHAN:
Telur
Lada benggala
Daging kisar
Serbuk kari
Garam
Keju ( kalau nak letak )
Daun bawang
**Kalau nak lagi sedap, boleh jugak guna tauhu telur. Kisar sekali dengan isi ayam. Boleh juga guna udang dan sotong. Ikut citarasa.
CARA MEMASAK:
1. Tumis daging kisar hingga garing. Kemudian masukkan serbuk kari, garam dan daun bawang. Ketepikan.
2. Sapukan sedikit minyak masak pada loyang muffin. Kemudian masukkan lada benggala.
3. Letakkan daging kisar yang telah dimasak tadi. Kemudian masukkan keju.
4. Tuang telur yang telah dipukul. Tabur daun bawang dengan secukupnya.
5. Bakar pada suhu 180C selama 20-24 minit atau sehingga muffin masak.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira